Unul din multiplii factori importanţi care pot influenţa gradul de fertilitate al femeilor este dieta alimentară. Află ce alimente sunt recomandate pentru a diminua riscul infertilităţii și a problemelor asociate.

Rezultatele unui studiu realizat de experţii de la Școala de Sănătate Publică Harvard, la care au luat parte circa 19.000 de femei, au arătat că subiecţii care consumau o cantitate mare de proteine vegetale aveau un risc cu 39% mai mic de a se confrunta cu problema infertilităţii, comparativ cu cele care consumau mai multe proteine de origine animală.

Dintre sursele de proteine vegetale care nu ar trebui să lipsească din meniu se numără seminţele de quinoa sau de chia, laptele vegetal, oleaginoasele sau fasolea.

De asemenea, produsele cu un conţinut ridicat de fier non-hem (fierul conţinut de produsele vegetale și lactate) ajută la reducerea cu 40% a riscului experimentării de probleme pentru o viitoare sarcină, arată un alt studiu.

Printre alimentele bogate în acest nutrient se numără fasolea gătită, cerealele integrale îmbogăţite cu fier, germenii de grâu, năutul, lintea, caisele și prunele uscate și o varietate largă de oleaginoase și seminţe (nucile, migdalele prăjite sau seminţele de floarea soarelui). La fel de indicate sunt și alimentele bogate în zinc, potrivit organizaţiei Nutrition Australia. Surse vegetale valoroase care conţin acest nutrient sunt nucile, seminţele, și cerealele.

Foarte important pentru femeile care plănuiesc să rămână însărcinate este să aibă o greutate normală, însă acest aspect este adesea neglijat, punctează William Gibbons, directorul diviziei de endocrinologie reproductivă și infertilitate de la Colegiul de Medicină Baylor, citat de Web MD.

Un grup de experţi a observat că pentru femeile care  înainte de sarcină au un indice de masă corporal (BMI) între 25 și 39 (supraponderale sau obeze) este de două ori mai dificil să rămână însărcinate, în raport cu femeile cu un BMI normal. În același timp, în cazul celor considerate subponderale, cu un BMI sub 19 înainte de sarcină, dificultatea de a rămâne însărcinate a crescut de patru ori.

Înainte însă de a adopta orice dietă, fie pentru a slăbi, pentru a lua în greutate sau pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată, este esenţială consultarea unui medic specialist.

Chia