Persoanele rușinoase sunt mai de încredere

271

„Stinghereala este o semnătură emoţională a persoanei căreia îi poţi încredinţa resurse valoroase," susţine Robb Willer, psiholog social la Universitatea Berkley, coautor al unui studiu publicat în ediţia curentă a Jurnalului Personaliy and Social Psychology.

„Nivelurile scăzute de jenă sunt un semn de virtute”, spun oamenii de știinţă de la Berkley. „Informaţiile noastre demonstrează că jena este ceva bun, nu ceva ce trebuie combătut”, explică Matthew Feinberg, autorul lucrării de cercetare. Sociologii diferenţiază între „rușinea” normală și anxietatea socială care poate genera dificultăţi de relaţionare.

Cercetătorii au mai arătat că persoanele care au tendinţa să se rușineze în momentele în care nu răspund întotdeauna conform așteptărilor celor din jur (ex.: confundă o femeie supraponderală cu una însărcinată), au simultan tendinţa de a fi mai generoși cu ceilalţi.

Intimidarea este un semnal de orientare pro-socială, ceea ce face ca oamenii timizi să inspire încredere, au conchis sociologii.