Depresia lovește de la vârste tot mai mici
Doar cu două decenii și jumătate în urmă, depresia și alte tulburări ale sănătăţii mintale erau aproape necunoscute la copii și, de asemenea, ignorate în unele cazuri.
„Dacă jaluzeaua e jos, înseamnă că am murit”
Când o jaluzea neridicată devine un SOS trimis de cei obișnuiţi să trăiască singuri, dar se tem să moară în singurătate, ceva s-a modificat fundamental într-o societate care nu demult preţuia valoarea relaţiilor umane.
Cum să îţi croiești prieteniile dintr-un material care rezistă
Vârtejul de activităţi și termene-limită în care ne aruncă viaţa de adult ne face adesea refractari la apropiere. Abandonăm vechi prietenii și neglijăm construirea de noi relaţii, până când, inevitabil, vine și ziua în care începem să ne simţim apăsaţi între zidurile de singurătate pe care le-am ridicat cu mâinile noastre.
Singur (și fericit) – un statut tot mai frecvent în societatea modernă
Numărul persoanelor singure a crescut vertiginos în ultimele decenii în aproape 40% dintre ţările lumii. Deși unii se plâng de discriminarea economică la care sunt supuși, mulţi dintre cei care au ales acest stil de viaţă cred că sunt în posesia unui loz câștigător în alte segmente ale vieţii lor.
Ce fel de copii modelăm din cuvintele noastre
„Felul în care le vorbim copiilor devine vocea lor interioară.” (Peggy O’Mara)
De ce ne pierdem prietenii?
„A merge cu un prieten prin întuneric este mult mai bine decât a merge singur prin lumină.” (Hellen Keller)
Mai rea decât moartea: depresia. Mai rău decât depresia: cel care o judecă
Rușinea celor care suferă de depresie nu este nepărat un rezultat direct al bolii ci, mai degrabă, este o povară în plus pe care cei din jur o adaugă la boală prin lipsa lor de compasiune și prin verdictele ignorante. Nimeni nu ar trebui să își distrugă ani întregi din viaţă de teama că ceilalţi...
Singura moarte care poate fi evitată
„Dacă există ceva mai sfâșietor decât un trup care se prăpădește din lipsă de pâine, acela e un suflet care se stinge din lipsă de lumină.“ (Victor Hugo)
Marile efecte ale micilor acte de bunătate
Un act neașteptat de bunătate ne poate schimba ziua, dacă suntem destinatarii lui, dar și dacă suntem cei care îl iniţiază. Iar schimbarea poate reverbera dincolo de graniţele unei zile, pentru că, măsurându-le prin efectele lor, actele de bunătate nu sunt vreodată, dincolo de limbajul care le-a consacrat, cu adevărat mici.
Cerșetor și impostor: De ce lacrimile nu se șterg cu bancnote
Sub titlul „De la pastor la cerșetor“, povestea lui Jeremiah Steepek a avut tot ce i-a trebuit pentru a deveni virală pe internet. Impresionaţi, oamenii au dat like și share pe reţelele de socializare, cu un entuziasm care, ironic, nu se regăsește niciodată în relaţiile cu cerșetorii din viaţa reală. Există vreo ieșire din această...
Proximitatea morţii
„Nu voim, fraţilor, să fiţi în necunoștinţă despre cei ce au adormit, ca să nu vă întristaţi ca ceilalţi, care n-au nădejde” (1 Tesaloniceni 4:13).
Micul secret care ne poartă mai departe
Prietenia, în interiorul familiei și în afara ei, capabilă să fie prin ea însăși un element de stabilitate și certitudine – poate uneori singurul –, este o promisiune care ne animă pe toţi.
Cum fac creștinii faţă singurătăţii
Divorţul, văduvia sau celibatul sunt câteva dintre faţetele singurătăţii, o problemă cu care se confruntă, la un moment dat, și creștinii. Cei care au bătătorit cărările ei spun că singurătatea este un adevărat pustiu, dar și un loc în care se predau lecţii spirituale de mare calibru.
Gestionarea emoţiilor negative (care se accentuează în perioade de criză)
Au trecut mai mulţi ani de când locuiam împreună cu fratele meu. Dar recent am decis să merg și să rămân o perioadă la el. Într-o zi am hotărât amândoi să mergem să vizităm un loc în natură pe care nici eu, nici el nu îl mai vizitasem până atunci. Când am ajuns, începuse să...
COVID-19: Izolaţi, dar nu singuri
Nu este ușor să convingi oamenii să accepte distanţarea socială. Cu toate acestea, cu fiecare zi care trece, temerile de contaminare cu noul coronavirus devin din ce în ce mai mari, iar spaţiile exterioare, din ce în ce mai puţin populate.
Un leac pentru singurătate
„Ochii îs doi și-s triști, d-apoi inima, singură?” – Grigore Vieru
Cei cărora nimeni nu le simte lipsa
„Una dintre cele mai grave boli pe lumea asta este să nu însemni nimic pentru nimeni.” (Maica Tereza)
Duminică seara, televiziunile și-au întrerupt programul obișnuit pentru a transmite o veste pe cât de tristă, pe atât de neașteptată: cunoscuta jurnalistă Cristina Ţopescu a fost găsită decedată în locuinţa ei. Mai frapantă încă decât vestea morţii ei fulgerătoare...
Ce valoare mai are răbdarea într-o lume a pasiunilor
Încălzirea globală, poluarea cu plastic, superbacteriile rezistente la antibiotice, fenomenele meteo extreme, inteligenţa artificială, epuizarea resurselor pe glob, inechitatea socială, proliferarea abuzului în social media și manipularea prin fake news, revenirea în popularitate a extremelor politice cu accente rasiste și naţionaliste, iată câteva dintre „semnele timpului” analizate la ordinea zilei în presă, ca elemente ce...
Secularizarea Crăciunului
Deși sărbătoarea Crăciunului nu este de sorginte biblică și nu exista în timpurile bisericii primare, majoritatea creștinilor din toată lumea o ţin ca aducere-aminte a miracolului nașterii lui Iisus Hristos. Însă relevanţa religioasă a sărbătorii este în scădere în lumea occidentală, pe măsură ce numărul celor care aparţin unei biserici scade, iar analfabetismul biblic crește.
Sud-coreenii se relaxează la „închisori”
Sud-coreenii s-au dovedit a fi destul de inventivi atunci când s-au gândit la modalităţi de evadare din stresul cotidian.
Curtea din spatele casei, răspunsul pentru persoanele fără adăpost
„Dezaprob ideea că problema oamenilor străzii nu poate fi rezolvată în timpul vieţii noastre”, declară Mari Li, managerul unui program inovator derulat de agenţia guvernamentală Multnimah Idea Lab.