Nimeni nu vrea să mănânce singur, așa că unii mănâncă online

367

Două pizza medii, uneori 30 de ochiuri, o cutie de picioare de crab sau cinci pachete de tăiţei. Park Seo-yeon mănâncă în cantităţi enorme și transmite live în fiecare zi pentru mii de spectatori care plătesc să o vadă mâncând. Astfel, profitând de tehnologie și de cultura sud-coreenilor care găsesc greu de acceptat mâncatul singur, tânara sud-coreeancă a reușit să-și câștige în acest mod existenţa și să ducă un trai mai mult decât decent.

Este recunoscut că sud-coreenii se numără printre elitele educaţionale și tehnologice ale lumii. Se pare însă că tocmai spiritul competitiv pe care li se bazează succesul este de vină pentru presiunea la care sunt supuși cele 50 de milioane de locuitori ai ţării. Din păcate, Coreea de Sud se află pe primul loc și la capitolul suiciduri, numărul lor dublându-se în ultimii 15 ani și ajungând la 44 de cazuri pe zi. Afișarea de bannere încurajatoare în orașe și înmulţirea numărului de psihologi și psihiatri nu a adus multe roade împotriva acestei epidemii dezastruoase.

Plătită ca să mănânce în faţa computerului

Mai mult de atât, în Coreea de Sud sunt cele mai multe cămine locuite de o singură persoană. Pentru o cultură în care mâncatul singur este aproape inadmisibil, această statistică este destul de gravă. Pentru unii sud-coreeni, o soluţie la singurătate (și implicit depresie) pare să fie voaierismul gastronomic. Mii de coreeni și-au dezvoltat un sentiment de apartenenţă și un surogat pentru dieta personală privind ce și cum mănâncă alţi oameni. Iar numărul celor care publică filmuleţe pe YouTube sau transmit masa în direct pe canale private, unde trebuie să plătești ca să ai acces, nu e deloc mic. Park Seo-yeon e doar un exemplu. Și încă unul care câștigă aproximativ 9000 $ pe lună de la cei care îi urmăresc „spectacolul”. Tânăra, în vârstă de 34 de ani, și-a dat demisia de la firma de consultanţă unde lucra și momentan transmite câte 3 ore în fiecare zi, conform Reuters.

Pe durata transmisiei spectatorii au posibilitatea să interacţioneze cu Park prin intermediul unui Chatroom. Mulţi dintre „fanii” ei declară că vizionarea actului de a mânca i-a ajutat să-și păstreze dieta, să scape de anorexie și să se simtă mai puţin singuri.

Șoapte anti-anxietate

Dacă asta pare bizar, să ne mutăm atenţia pe continentul american. Milioane de utilizatori YouTube vizionează clipuri cu tineri care se filmează vorbind în șoaptă, mâncând și mestecând foarte zgomotos, periindu-și părul, ansamblând lego, suflând în lumânări sau făcând alte activităţi cu sunete specifice. Aceștia se autointitulează artiști ASMR. ASMR sau Autonomous sensory meridian response (Răspuns senzorial meridian autonom) este un concept introdus în anul 2011 de Jennifer Allen și descrie un fenomen perceptiv caracterizat de o senzaţie plăcută de furnicături în zona capului, spatelui sau în regiunile periferice. Aceste senzaţii sunt răspuns la stimuli vizuali, olfactivi, cognitivi și auditivi.

Întregul fenomen nu are niciun fel de bază știinţifică, dar cei câţiva mii de oameni care experimentează ASMR susţin că este foarte real și descriu aceleași senzaţii. În plus, anumiţi psihiatri confirmă legitimitatea fenomenului și îl aseamănă cu exerciţiile de meditaţie.

Majoritatea celor care vizionează aceste clipuri video o fac pentru a experimenta ASMR, pentru tratament împotriva insomniilor sau ca metodă de calmare pentru atacurile de panică și anexietate. Cu toate acestea, Dr. Amer Khan de la Institutul de Neuroștiinţă Stutter este de părere că utilizarea clipurilor ASMR pentru a adormi poate crea o dependenţă de tip suzetă pentru bebeluși.

Foto: captură ecran YouTube