O realitate tulburătoare: epidemia de sinucideri din Coreea de Sud

477

Cotidianul italian La Stampa a publicat o scurtă analiză a unui fenomen pe cât de real, pe atât de tulburător: epidemia sinuciderilor din Coreea de Sud.

Cotidianul italian La Stampa a publicat o scurtă analiză a unui fenomen pe cât de real, pe atât de tulburător: epidemia sinuciderilor din Coreea de Sud.

În ultimii 15 ani, cazurile de suicid în Coreea de Sud s-au dublat, ajungând la nu mai puţin de 44 de cazuri pe zi. Oameni politici, staruri din muzica pop, dar și oameni fără implicare în sfera publică sunt zilnic victime ale acestui flagel naţional.

Autorităţile au luat o varietate de măsuri preventive, însă nu au reușit să atenueze fenomenul. Sisteme de alarmă anti-suicid au fost instalate pe 20 de poduri din Seul. Aceste sisteme se activează atunci când cineva sare, avertizând automat și echipele de intervenţie. Pancarte cu mesaje încurajatoare (precum „partea cea mai frumoasă a vieţii tale n-a sosit încă") au fost plasate în punctele cel mai frecventate pentru încheierea zilelor. Numărul psihologilor și psihiatrilor a crescut la nivel naţional. Site-uri de chat care încurajau organizarea de sinucideri simultane via Internet au fost închise.

Sociologii sunt de părere că de vină pentru situaţia tulburătoare din Coreea de Sud este spiritul competitivităţii care pune presiuni inumane pe cele 50 milioane de locuitori ai ţării. Coreea de Sud a reușit ca, în mai puţin de 50 de ani, să facă un salt de la sărăcie lucie la statutul de elită tehnologică, însă schimbarea aceasta a avut un preţ. Naţiunea a dezvoltat o adevărată obsesie pentru rezultate „made in Korea", ceea ce, de exemplu, îi obligă pe elevii școlilor elementare să facă meditaţii până la miezul nopţii.

Și efectul imitaţiei joacă un rol important. Jurnaliștii La Stampa estimează că fiecare poveste mediatică despre o vedetă care se sinucide e responsabilă pentru alte 600 de cazuri de sinucidere.