Salvat după ce a plutit 14 luni în Pacific, de unul singur

662

Slăbit, nebărbierit, dar cu zâmbetul pe buze, Jose Salvador Alvarenga, un pescar mexican care susţine că a plutit, timp de 14 luni, în derivă în Pacific a fost recuperat de autorităţi la începutul acestei luni. Bărbatul mărturisea că, în timpul naufragiului, s-a gândit inclusiv la sinucidere, însă gândul că i-ar putea revedea pe cei dragi l-a ţinut în viaţă. Povestea lui este cu atât mai impresionantă cu cât bărbatul a supravieţuit în singurătate și nu pare traumatizat psihic.

Alvarenga a fost recuperat de o patrulă a poliţiei Insulelor Marshall, de pe un atol izolat pe care a eşuat joi barca sa de şapte metri lungime, la încheierea unui periplu de aproape 12.500 de kilometri. El a povestit că plecase să pescuiască rechini la 24 decembrie 2012 cu un însoţitor în vârstă de 15-18 ani, Xiguel, când rafalele puternice de vânt au împins barca departe de coastă, în larg, după ce motorul acesteia a cedat. Tânărul nu a supravieţuit însă. „Nu reuşea să îşi păstreze în stomac hrana crudă şi vomita fără încetare. Am încercat să îi spun să mănânce ţinându-se de nas, dar nu a mers." Tânărul a murit de foame şi Jose i-a aruncat cadavrul peste bord: „Ce altceva puteam să fac?" citează Mediafax.

„Au fost momente în care m-am gândit să mă sinucid, dar mi-a fost teamă", a declarat el, un catolic fervent, ridicând braţele spre cer.

Marţi, Ministerul de Exerne al arhipelagului a afirmat că ambasadorul Mexicului în Filipine, de care depinde zona Insulelor Marshall, îi va oferi un bilet către Mexic lui Alverenga. Medicii care l-au evaluat spun că este lucid, o adevărată performanţă pentru cineva care a fost supus atâta timp incertitudinii cu privire la supravieţuire, presiunii de a-și procura hrana în condiţii de sălbăticie și apăsării singurătăţii.

Singurătatea, o problemă de sănătate publică

Singurătatea este un factor agravant pentru sănătate chiar și în civilizaţie, cu atât mai mult într-un naufragiu. Oamenii se pot îmbolnăvi din cauza singurătăţii. De fapt, singurătatea şi izolarea socială sunt la fel de nocive ca fumatul a 15 ţigări zilnic, aproape un pachet pe zi, susţine Campaign to End Loneliness care îşi propune să pună capăt acestui fenomen.

Aşa cum subliniază John Cacioppo într-un interviu pentru US News, singurătatea se poate „citi" în analiza nivelului hormonilor de stres, dar şi în modul de funcţionare a sistemului imunitar şi cardiovascular. Un studiu american, publicat de Daily Mail, a identificat o legătură între singurătate și riscul de deces în rândul persoanelor bolnave de inimă, cu riscul formării cheagurilor de sânge. Singurătatea poate conduce şi la instalarea stării de depresie, care poate împinge chiar la sinucidere.

Atunci când vorbim despre cazuri precum cel al lui Alvarenga, vorbim desigur despre o excepţie. Însă și în civilizaţie singurătatea a devenit o epidemie, iar sociologii avertizează că stoparea crizei pe care o generează ar putea avea loc doar dacă autorităţile de stat iau măsuri în acest sens. Singurătatea este o problemă care ţine de sănătatea publică şi ar trebui rezolvată de urgenţă, susţine Laura Ferguson, director de campanie pentru coaliţia End Loneliness. Ferguson aminteşte că singurătatea nu favorizează doar instalarea unor boli precum hipertensiunea sau demenţa, ci poate conduce chiar la deces. „Există corelări cu moartea prematură", a declarat Ferguson. „Factorul de risc este similar fumatului şi mai pregnant decât în cazul obezităţii", a mai spus Ferguson.

Campania End Loneliness cuprinde diseminarea unui kit online cu instrumente de intervenţie la nivelul autorităţilor publice. Site-ul explică pe larg de ce este importantă lupta împotriva singurătăţii şi cum se poate încerca rezolvarea ei.

Sursa foto: Daily Mail

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.