Medicii sunt mai predispuşi la sinucidere decât persoanele cu altă profesie

68

Incidenţa sinuciderilor în rândul medicilor este mai mare decât rata medie a sinuciderilor în rândul populaţiei. Mai exact, medicii bărbaţi sunt cu 40% mai predispuşi să îşi ia viaţa decât persoanele cu altă profesie. În rândul medicilor femei, rata sinuciderilor este cu 130% mai mare decât la alte categorii sociale.

   

    Potrivit unul studiu citat de New York Times, diferenţa aceasta ţine mai ales de particularităţile perioadei de studiu de specialitate, începând cu facultatea.

    Chiar dacă cei admişi la facultatea de medicină pornesc studiul universitar având un profil psihologic similar cu cel al studenţilor la alte facultăţi, pe parcursul anilor de facultate, ei ajung să sufere de depresie, epuizare sau alte afecţiuni mentale, la o rată mult mai mare decât colegii lor de la alte facultăţi. Suprasolicitarea şi gradul accentuat de izolare socială care caracterizează sistemul de educaţie, instruire şi muncă în medicină contribuie semnificativ la subminarea bunăstării psihice a viitorilor medici.

    Cât despre rata sinuciderilor în rândul studenţilor, statisticile arată că acestea sunt mai mari astăzi, în comparaţie cu generaţiile precedente. Mai mult de 10% din viitorii medici au avut gânduri sinucigaşe; un sfert dintre ei suferă de depresie; mai mult de jumătate muncesc până la epuizare şi se plâng de lipsă de concentrare.