Sinuciderea unuia îi poate ucide și pe alţii prin influenţare

389

Efectul sinuciderii depășește barierele tragediei individuale și a suferinţelor provocate apropiaţilor celui care alege să își pună capăt zilelor. Studiile au arătat că suicidul poate fi contagios și îi poate determina pe cei care l-au cunoscut pe sinucigaș să îi urmeze exemplul.

Studii anterioare au analizat fenomenul, ajungând la concluzia că riscul de suicid crește semnificativ în cazul persoanelor care au în familie membri care au ales să își pună capăt vieţii. Însă cercetătorii de la Universităţile Stockholm și Oxford au observat că și suicidul unui coleg de muncă poate exercita o influenţă presantă asupra celegilor rămași în viaţă. Se pare că riscul de a recurge la suicid crește de până la 3,5 ori în cazul celor care au un apropiat sinucigaș, iar cei mai vulnerabili la această influenţă sunt bărbaţii, scrie The Telegraph. În cazul sinuciderii unui membru al familiei, riscul ca exemplul acestuia să fie urmat poate crește chiar și de 8,5 ori, adaugă experţii. În această situaţie, atât bărbaţii, cât și femeile pot fi influenţaţi de un astfel de eveniment. „De exemplu, chiar dacă nu este o posibilitate reală în viaţa cuiva, sinuciderea este teoretic posibilă. Dar aceasta nu devine reală în mintea lor decât atunci când cineva le demonstrează că poate fi realizată. Sinuciderea altei persoane poate fi elementul declanșator care te determină să o faci", a declarat una dintre cercetătoare, dr. Monika Nordvik, pentru The Sun.

Adolescenţii sunt o altă categorie extrem de vulnerabilă. Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia și Universitatea Copenhaga din Danemarca au observat că sinuciderea unuia dintre părinţi, în special a mamei, îl poate determina pe adolescent să recurgă la aceeași acţiune în primii doi ani de la moartea părintelui, scrie Medical News Today. Însă chiar și un caz de suicid de care nu sunt legaţi personal poate conduce la acţiuni cu deznodământ fatal, susţin cercetătorii canadieni, citaţi de Medical News Today. Unul dintre autorii studiului, dr. Ian Colman, profesor la Departamentul de Epidemiologie și Medicină Colectivă, a explicat că atunci când un individ moare, în special dacă e vorba de un copil, de cele mai multe ori apropiaţii vorbesc și își amintesc experienţele frumoase alături de cel decedat, portretizându-l într-o lumină bună. Acest lucru îi poate influenţa pe adolescenţii vulnerabili care își doresc „ca şi cei dragi să simtă același lucru despre ei". Ambele studii au descoperit că înclinaţia spre sinucidere descrește odată cu maturizarea acestora.

În cartea sa, Stai: O istorie a sinuciderii și filosofiile împotriva acesteia (Stay: A History of Suicide and The Philosophies Against It), Jennifer Michael Hecht abordează într-un mod complex subiectul suicidului și puterea de contagiune a actului, scriu autorii platformei Brain Pickings. Pe baza analizei unei serii de studii în acest sens, ea întărește concluzia potrivit căreia „un indicator-cheie al suicidului este cunoașterea unui act de suicid". Aceasta adaugă că „prin sinucidere ai mari șanse să ucizi și pe altcineva prin influenţare". În acest mod, scriitoarea „pune punctul pe i", sugerând că acţiunea de a-și lua singur viaţa îl poate transforma pe sinucigaș în criminal. Hecht crede că acest aspect ar trebui să devină și argumentul care să îi oprească pe indivizi în a-și pune capăt zilelor: vinovăţia resimţită, știind că sinuciderea lor este contagioasă și naște alte victime.

Judecând din perspectivă religioasă, una dintre cele Zece Porunci lăsate de Divinitate lui Moise le interzice oamenilor să ucidă. Actul suicidal reprezintă, în primul rând, o crimă săvârșită asupra propriei persoane. Înseamnă refuzarea celui mai de preţ dar oferit de Creator omului: viaţa însăşi. Însă, așa cum au arătat cercetările știinţifice, lanţul de crime nu se oprește doar la fapta sinucigașului, întrucât sinuciderea este contagioasă.