Cum pot fi salvaţi copiii deţinuţilor de la o soartă crudă

226

Adolescenţii ai căror părinţi au petrecut un anumit timp la închisoare au șanse slabe de reușită în viaţă, dar soarta lor poate fi salvată prin intermediul intervenţiilor din exterior, susţin cercetătorii de la Universitatea din Michigan într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Adolescenţii ai căror părinţi au un petrecut un anumit timp la închisoare au șanse slabe de reușită în viaţă, dar soarta lor poate fi salvată prin intermediul intervenţiilor din exterior, susţin cercetătorii de la Universitatea din Michigan într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Prof. Resemary Sarri, una dintre coautoarele studiului, este de părere că pentru a oferi o șansă la un viitor mai bun copiilor cu părinţi închiși, tinerii trebuie ajutaţi prin oferirea „unor condiţii de trai sigure, educaţie substanţială, opţiuni viabile de ocupare a forţei de muncă și o locuinţă adecvată".

La studiu au participat copii și adolescenţi de la opt școli de corecţie din Michigan. O parte dintre aceștia proveneau din famili în care părinţii au fost închiși. Prima oară când au fost arestaţi, tinerii aveau, în medie, vârsta de 13 ani. Majoritatea erau băieţi și aparţineau unor grupuri minoritare. Totodată, o mare parte dintre aceștia proveneau din familii cu un singur părinte și aveau un statut economic precar. Experţii au evaluat modul în care situaţia de a avea un părinte la închisoare influenţează factorii de risc la care sunt expuși acești copii.

În urma analizei, cercetătorii au observat că a avea un părinte închis poate avea repercursiuni grave asupra calităţii vieţii copilului. Tinerii aflaţi în această situaţie nu s-au descurcat bine la capitolul „evenimente negative din viaţă", dar nici în ceea ce privește calitatea vieţii în general, în raport cu adolescenţii ai căror părinţi nu au fost închişi, scriu experţii. Totodată, ei au descoperit că cele mai multe influenţe negative au fost înregsitrate în rândul copiilor ai căror părinţi au consumat droguri, au locuit în cartiere sărace, au fost stigmatizaţi sau au apelat la serviciile de asistenţă publică sau asistenţă parentală profesională. De asemenea, mai mult de jumătate dintre subiecţi (53%) au declarat că, la rândul lor, erau părinţi.

Studiul a fost publicat în Journal of Poverty.