Într-o relaţie există trei mari obstacole care îi împiedică pe parteneri să își rezolve problemele de cuplu și astfel să fie fericiţi, este de părere Robert Taibbi, expert în terapie de cuplu și familie.

Una dintre acestea se referă la dezacordul privind viziunile celor doi parteneri, de la modul în care fiecare percepe relaţia de cuplu până la obiectivele de viitor. Definirea și împărtășirea acestor viziuni devine importantă pentru că nu e exclus ca acestea să se modifice în timp și să ajungă la incompatibilitate. „Întrebarea dificilă este: Împărtășim suficiente lucruri în comun pentru a face relaţia să meargă?” punctează expertul într-un articol pentru Psychology Today.

Al doilea obstacol apare în momentul în care unul dintre parteneri adoptă comportamente care l-au marcat negativ pe celălalt la o vârstă fragedă. „Cu toţii rămânem din copilărie cu o sensibilitate la anumite lucruri – critica, sentimentul că ești controlat, lipsa de apreciere, sentimentul că ești neglijat”, scrie Taibbi. Pentru a depăși această barieră, este necesar ca cel care nu s-a vindecat de aceste „răni ale copilăriei” să încerce să adopte o atitudine diferită, chiar opusă, faţă de acestea. „Poţi învăţa să o faci acum, în această relaţie sau în următoarea, dar, în cele din urmă, va trebui să înveţi să răspunzi diferit dacă vrei să nu mai cazi în aceleași gropi emoţionale”, adaugă expertul.

Ultimul impediment este cunoscut, probabil, de cei mai mulţi dintre noi și cu toate acestea rămâne pe lista celor mai importante obstacole în cuplu: modul de comunicare între parteneri. „Comunicarea bună este destul de simplă în teorie, dar uneori este greu de aplicat.” A comunica eficient cu partenerul implică păstrarea calmului, a concentrării asupra subiectului disputat și nu a găsirii vinovatului.

Lista poate fi completată și de pierderea încrederii în celălalt, despre care Stephen Hedger, consilier marital, afirmă că este „fundaţia oricărei relaţii”. Pe cât de greu se construiește încrederea între cei doi parteneri, pe atât de ușor aceasta poate fi pierdută, iar recuperarea este un proces de lungă durată. Experţii recomandă câteva strategii prin care se poate reconstrui încrederea pierdută în cuplu, care implică, pe lângă asumarea responsabilităţii faţă de propriile fapte și oferirea scuzelor, descoperirea acelor lucruri de care partenerul are nevoie pentru a trece peste întâmplarea nefericită: sinceritate, transparenţă și multă răbdare.

În final, cheia pentru a depăși aceste obstacole și altele care apar în cuplu este de a descoperi secretul către o relaţie fericită de lungă durată. Poate cea mai frumoasă formulare a acestuia este cea scrisă de dr. Kelly Flanagan, într-o scrisoare publică adresată fiului său. „O căsătorie devine frumoasă atunci când doi oameni îmbrăţișează singurul motiv bun pentru a te căsători: să exersezi zilnic sacrificarea egoului. (…) Întregul scop al căsniciei este să îţi demoleze zidul egoului, cărămidă cu cărămidă, până când devii complet disponibil persoanei pe care o iubești, deschis, vulnerabil”, scrie dr. Flanagan.

 

Foto: stockvault.net