Topul factorilor care fac o relaţie reușită

6795

În ultimii ani, majoritatea articolelor despre relaţii au promovat buna comunicare ca cel mai important factor pentru o relaţie reușită. Un studiu recent arată că deși comunicarea este importantă, rolul ei se poate să fi fost exagerat, în detrimentul altor factori importanţi.

„În ultimii 25 de ani, atitudinea predominantă a fost îndreptată spre împlinirea nevoilor noastre emoţionale. Însă relaţiile de succes au nevoie să funcţioneze și la capitolele mai practice”, explică Tom Bradbury, consilier de cupluri și cercetător la Universitatea din California.

Într-un studiu realizat pe 2.201 de participanţi recomandaţi de consilieri de cuplu, cercetătorii au testat șapte „competenţe” despre care studii anterioare și terapeuţi de cuplu au hotărât că sunt importante pentru fericirea în relaţii. Cuplurile au fost testate pentru competenţe precum cunoașterea partenerului, managementul stresului, romanstism, rezolvarea conflictelor, implicarea în treburile casnice etc. Cercetătorii au corelat punctele tari și punctele slabe ale fiecărui partener cu satisfacţia pe care o simţeau în relaţie.

După cum era de așteptat, cei care au declarat că au o comunicare eficientă aveau cel mai înalt nivel de satisfacţie în relaţie. Următorii doi factori în top au fost o bună cunoaștere a partenerului și competenţele de viaţă, adică să ai un loc de muncă stabil, să știi cum să împarţi venitul familiei, cum să rezolvi diverse probleme practice care apar etc.

Consilierii de cuplu se axează însă foarte puţin pe acești doi factori, toţi încercând să îmbunătăţească relaţia prin îmbunătăţirea competenţelor de comunicare, pentru a reduce comportamentul distructiv și pentru a construi confort în cuplu.

Cercetătorii au fost surprinși să afle cât de mult contează în continuare acești doi factori, care sunt de fapt foarte vechi. Să îţi cunoști partenerul este un lucru foarte simplu pentru cei care se deranjează să ţină minte informaţii simple și să se folosească de ele, explică autorul studiului, Robert Epstein, profesor de psihologie. Informaţiile triviale sunt la fel de importante precum și cele serioase, cum ar fi să știi dacă partenerul de viaţă vrea să aibă copii, mai spune el.

Cercetătorii sunt de acord că neglijenţa zilelor de naștere sau a preferinţelor alimentare poate duce la probleme în relaţie, dar competenţele de viaţă primează asupra cunoașterii partenerului, scrie Time. „Este o idee veche de fapt. În anii 1900 femeile se gândeau că bărbaţii trebuie să fie în stare să aibă grijă de familie, din punct de vedere financiar, și bărbaţii vroiau ca femeile să îi ajute la agricultură. Dacă cuplurile aveau această fundaţie, se considerau norocoși dacă aveau și nevoile emoţionale împlinite”, explică Stephanie Coontz, autoarea cărţii Marriage, a History: How Love Conquered Marriage.

Este important pentru cupluri să știe cum factori externi, precum serviciul, școala copiilor, le vor afecta relaţia în ciuda unei comunicări bune. Relaţiile puternice, crede Bradbury, recunosc cum presiunea din afara căminului poate influenţa relaţia și poate strica chiar o comunicare eficientă. Rezultatele studiului sugerează că terapeuţii de cuplu ar trebui să ia în considerare din nou acești factori și să incorporeze competenţele practice în consiliere.