Sănătate și bunăstare – 200 de ani, 200 de ţări, în 4 minute

220

Profesorul Hans Rosling reușește să prezinte în 4 minute evoluţia sănătăţii și a bunăstării din 200 de ţări timp de 200 de ani. Și în același timp să desfiinţeze o serie de mituri despre evoluţia lumii și a statelor.

Cu 200 de ani în urmă toate ţările erau sărace, având un venit pe cap de locuitor de sub 3000 de dolari pe an. În același timp, în toate aceste 200 de ţări media speranţei de viaţă nu depășea vârsta de 40 de ani. După 200 de ani situaţia este cu totul alta (vezi video). Pe site-ul fundaţiei graficul este interactiv și poate fi urmărită evoluţia oricărei ţari (inclusiv România), timp de 200 de ani.

Cercetarea este rod al eforturilor fundaţiei Gapminder, ce are ca misiune „lupta cu cele mai devastatoare mituri prin construirea unei perspective asupra lumii bazată pe fapte, pe care să o poată înţelege oricine." Fondatorul ei și prezentatorul clipului este Hans Rosling, un doctor în medicină, statistician și conferenţiar TED. Pasiunea lui pentru statistici a făcut dintr-o lume plictisitoare a miilor de date o serie de prezentări grafice interactive foarte atrăgătoare, care deschid ochii și te ancorează în date concrete.

După evaluarea ultimilor 200 de ani, ideile de bază ale lui Rosling în privinţa trendurilor globale sunt următoarele:

 — Nu mai există două tipuri de ţări în lume, industrializate și în curs de dezvoltare. 192 de ţări sunt într-o continuă dezvoltare economico-socială.

 — Multe ţări asiatice au un ritm de dezvoltare dublu decât au avut vreodată cele din continentul european.

 — O nouă prăpastie se poate forma între 5 miliarde care trăiesc sănătos, au parte de educaţie, au telefoane, electricitate, servicii de sănătate și 1 miliard de oameni care sunt blocaţi în cercul vicios al sărăciei și bolii.

 — Tot progresul realizat în privinţa sănătăţii și bunăstării a fost făcut cu preţul creșterii poluării cu CO2 și al încălzirii climatice.

 — Există speranţe pentru un viitor optimist al lumii pentru că lumea este încă prost guvernată în prezent. Sunt numeroase oportunităţi neluate în calcul și netestate pentru îmbunătăţirea vieţii omului.