Biserica Ortodoxă din Grecia promite și dă hrană săracilor

14

Pe 1 decembrie, televiziunile din România se întreceau în reportaje despre mulţimile de oameni săraci care se înghesuiau să primească o porţie gratuită de fasole cu cârnaţi, oferită pe stradă de primării. Situaţia actuală din Grecia scufundată în criza economică pare să reflecte aceeași imagine. Totuși, grija pentru demnitatea celui ajutat și absenţa motivelor electorale distanţează calitativ programul social din Grecia de programul demagogic din România.

„Este foarte trist că trebuie să vedem scene ca aceasta. Mii de oameni stau zilnic la coadă pentru hrană. E un lucru trist," a declarat joi Arhiepiscopul Ieronim, liderul Bisericii Ortodoxe din Grecia. „În fiecare zi auzim că e nevoie de mai multă hrană… trebuie să avem grijă să luăm în considerare demnitatea oamenilor și cea a familiilor lor," a subliniat arhiepiscopul.

Înaltul prelat a promis că va suplimenta cantitatea de hrană pe care o distribuie celor săraci și persoanelor fără adăpost în cadrul unei campanii sociale de proporţii. Joi, arhiepiscopul însoţit de membrii echipei naţionale de fotbal a Greciei a vizitat o bancă de alimente din centrul Atenei pentru a promova o campanie lansată săptămâna aceasta, în cadrul căreia 10 lanţuri de supermarketuri și circa 300 de magazine vor putea dona hrană asociaţiilor caritabile ale bisericii, informează Associated Press.

Ieronim a declarat că biserica pe care o slujește donează zilnic circa 10.000 de porţii de hrană, numai în Atena, însă nevoia crește de la o zi la alta.

Situaţia economică a grecilor este marcată în prezent de măsurile dure de austeritate luate, la sfârșitul anului 2009, pentru a reduce uriașul deficit bugetar al ţării și a putea primi împrumuturi de salvgardare din partea altor ţări din zona euro și din partea Fondului Monetar Internaţional.

Reducerile bugetare au cauzat o scădere accentuată a nivelului de trai, rata şomajului situându-se în jurul valorii de 18%. În plus, un raport publicat recent de ONU avertiza că nu mai puţin de 20 de procente din populaţia ţării sunt ameninţate de riscul sărăciei.

După ce mai multe reportaje de știri au transmis informaţii șocante privind elevi care leșină de foame în timpul cursurilor, primarul Atenei, Giorgos Kaminis a anunţat că va oferi hrană pentru 200 de copii și părinţi șomeri.

„Există o creştere alarmantă a numărului de persoane fără adăpost şi a persoanelor care suferă de malnutriţie – şi am constatat că există astfel de cazuri și în școli," a declarat Kaminis într-un interviu pentru postul naţional de radio, NET.

„Într-un mod foarte discret, oraşul va gestiona hrana pentru ei, e vorba de aproximativ 200 de copii și sper că numărul nu va creşte," a mai spus primarul.

Însă numărul crește în fiecare zi, spune preotul ortodox Andreas, a cărui parohie gătește zilnic în subsolul bisericii 65 de porţii de mâncare pe care le donează săracilor.

Foto: AP