Experiment: Îţi atrag atenţia oamenii străzii? (video)

850

Care este atitudinea ta când treci pe lângă oamenii străzii? Dacă o rudă sau vreun prieten de-al tău s-ar deghiza într-un om al străzii, l-ai recunoaşte? Te-ai uita la el măcar?

Acestea sunt întrebările prin care campania Make Them Visible vrea să atragă atenţia asupra oamenilor străzii. Organizaţia New York City Rescue Mission (NYCRM), creatoarea campaniei, a făcut şi un experiment, care a arătat că oamenii nu sunt deloc preocupaţi de cerșetori. Mulţi nici măcar nu se uită la ei.

În cadrul experimentului, mai mulţi actori au fost contactaţi pentru un documentar, fără să știe că în drumul lor înspre studio erau rude machiate și îmbrăcate ca niște cerșetori. Actorii au trecut pe lângă ele fără să le recunoască, notează Huffington Post. În cadrul filmărilor, discuţia a fost îndreptată spre persoane dragi din familie, despre care fiecare a avut lucruri frumoase de zis. La final, când li s-au arătat filmările, au rămas surprinși că nu și-au recunoscut verișorii, unchii sau soţiile. Unul dintre actori a refuzat să apară în videoclip, marcat de faptul că nu și-a recunoscut rudele.

Experimentul vrea să sublinieze faptul că oamenii străzii, deși pentru majoritatea sunt invizibili, sunt la fel ca noi. Au ajuns acolo din diferite motive sau probleme și fiecare dintre noi ar fi putut fi în locul lor.  Sau, ca şi în cazul actorilor din experiment, sunt unchii, verișorii sau soţiile cuiva, explica Craig Mayes, director executiv la NYCRM.

NYCRM este o organizaţie nonprofit, înfiinţată în anul 1872, fiind prima de genul acesta în SUA. Organizaţia se ocupă de oamenii străzii din New York, oferindu-le hrană, adăpost, haine, servicii medicale şi sociale şi îndrumări spirituale, printre altele. Cei care au mai multă vechime primesc asistenţă pentru a-şi găsi un loc de muncă şi tot felul de cursuri care să-i ajute la aceasta.

În ciuda faptului că majoritatea oamenilor nu-şi aruncă nici măcar o privire asupra celor fără adăpost, mai sunt şi persoane care îşi dedică timpul şi energia pentru a-i ajuta. Acesta esta cazul unui bărbier american pensionat, din Hartford, Connecticut, care tunde şi bărbiereşte oamenii străzii. Anthony Cymerys a început să facă acest lucru în anul 1988, după ce a ascultat o predică care l-a impresionat și l-a determinat să facă totuşi ceva. Bărbierul Joe, aşa cum este poreclit în oraş, are 82 de ani şi în schimbul serviciilor sale primeşte doar îmbrăţişări. Pentru el, oamenii străzii nu sunt invizibili.