La Torre de David: un zgârie-nori al vagabonzilor (video)

348

Centrul Financiar Confinanzas trebuia să fie, potrivit planului după care i-a fost demarată construcţia în 1990, un bloc de birouri, un hotel și un complex de apartamente în regim hotelier. Al treilea cel mai înalt zgârie-nor din Caracas (Venezuela). În 1994, construcţia a fost oprită, iar centrul abandonat. Azi este casa ilegală a peste 2.500 de săraci. Cea mai înaltă mahala din lume.

I se mai spune și „La Torre de David” („Turnul lui David”), după omul care a avut iniţiativa și procentul cel mai mare de investiţie în construcţie: David Brillembourg. După moartea acestuia și criza bancară care a lovit ţara în 1994, constructorii s-au oprit, abandonând în grija statului clădirea care a devenit de atunci un simbol al ambiţiilor antreprenoriale eșuate ale Venezuelei.

În octombrie 2007, sute de venezuelani afectaţi de criza locuinţelor (care rămâne o problemă acută în ţară) au ocupat primele 28 de etaje ale clădirii. Fără lifturi, fără electricitate instalată, fără apă curentă, fără ferestre și, în unele cazuri, chiar fără pereţi, clădirea a fost totuși atractivă pentru săracii care au găsit un adăpost în Turnul lui David. Complexul are șase clădiri: El Atrio (cu un lobby și o sală de conferinţe), Torre A (un turn de 45 de etaje, care include și un heliport), Torre B, Edificio K, Edificio Z și o parcare de 12 etaje.

Rezidenţii care au ocupat clădirile le-au adaptat nevoilor lor. Venezuela are una dintre cele mai ridicate rate ale criminalităţii din lume. Media este de nu mai puţin de 71 de crime pe zi. Însă în interiorul turnului, oamenii au propriile reguli și legi, la care guvernul închide ochii. Siguranţa nu este atât de ameninţată, așa cum s-ar vedea de afară, spun cei care locuiesc acolo.

Intrarea principală e păzită de indivizi desemnaţi pentru asta, care păstrează legătura între ei prin walkie-talkie. Motociclete-taxi îi urcă pe locuitorii dispuși să plătească până la etajele superioare. Pe aproape fiecare etaj există câte un magazin („bodega”), iar în clădire funcţionează chiar și un salon de înfrumuseţare și un cabinet stomatologic ilegal. Ferestrele și terasele nu au gratii, iar copiii se joacă nestingheriţi pe balcoane, plimbându-se cu bicicletele pe acoperișurile intermediare. Unele familii au ridicat întărituri de cărămidă pentru a evita tragediile ca aceea a morţii unei fetiţe căzute de la etaj. Fiecare nivel are acum un sistem improvizat de electricitate, iar apa este adusă printr-o lipitură de furtunuri de la parter.

Sunt numit «invadator», dar eu lucrez la departamentul de credite al Băncii Venezuelei.

Jose Hernandez, 28 ani

Oamenii se descurcă așa cum pot. Jose Hernandez locuiește la etajul 7, împreună cu soţia și cu fetiţa lui. „Chiriile erau foarte ridicate, nu aveam bani și, pentru că aveam familie, nu au vrut să îmi dea credit”, povestea Hernandez, într-un reportaj New York Times. Speră să poată părăsi cândva clădirea, dar se miră și el de ironia situaţiei lui: lucrează la o bancă de stat, dar nu și-a permis un credit pentru locuinţă. „Sunt numit «invadator», dar eu lucrez la departamentul de credite al Băncii Venezuelei. Societatea ne urăște, iar guvernul nu știe ce să facă cu noi. Oare chiar or avea impresia că noi vrem să trăim în Turnul lui David?”

Guvernul nu a făcut mai nimic pentru săracii din Caracas. În ianuarie 2011, Hugo Chavez le ordonase săracilor să ocupe terenurile nefolosite din zonele bogate ale Caracasului, însă, ulterior, a negat ordinul și le-a cerut oamenilor să aibă răbdare până va decreta o lege de urgenţă privind ocuparea locuinţelor.

„Scopul fundamental al socialismului este să satisfacă nevoile omului…, nevoile tuturor, în mod egal, fără să privilegieze”, spusese Chavez iniţial, într-un reportaj televizat. „Vreau să rog poporul să aibă răbdare, va veni și legea aceea; eu voi decreta zone (de urgenţă habitaţională) în orice municipiu” al ţării, a spus apoi în cadrul unei declaraţii oficiale transmise de reţeaua radio-TV de stat.

Hugo Chavez a murit în martie 2013. De atunci, numărul rezidenţilor Turnului lui David a crescut la peste 3.000. Un foto-reportaj Reuters arată ce înseamnă mai exact asta.