Sărăcia afectează o treime dintre copiii spanioli

87

Mai bine de o treime dintre copiii din Spania se află în pragul sărăciei şi al excluziunii sociale din cauza crizei economice şi a măsurilor de austeritate adoptate de guvern.

Potrivit informaţiilor furnizate de organizaţia nonguvernamentală Save the Children, numărul minorilor care trăiesc în familii cu venituri foarte mici şi care se află sub pragul sărăciei relative este de peste 2,8 milioane, ceea ce reprezintă 33,8% dintre copiii spanioli. Sărăcia infantilă a crescut odată cu criza economică: între anii 2006 şi 2009 scăzuse până la 26,2, iar după 2010 a crescut până la cotele actuale (33,8%), notează news.yahoo.com.

Circumstanţele Spaniei, ţară în care rata şomajului este de 26%, ceea ce presupune că aproape 6 milioane de spanioli nu au un loc de muncă şi în care guvernul a impus în repetate rânduri măsuri de austeritate au produs această situaţie, în care, probabil, cei mai afectaţi sunt copiii.

Alberto Soteres, director la Save the Children, aminteşte guvernului şi celor care răspund de această problemă faptul că statul trebuie să fie cel care să garanteze respectarea drepturilor copiilor cuprinse în Convenţia asupra Drepturilor Copilului a ONU. De aceea, în afară de campaniile pe care le promovează, pentru a conştientiza societatea de faptul că este nevoie să facă ceva în această direcţie, el le recomandă autorităţilor o serie întreagă de măsuri pentru a lupta împotriva sărăciei infantile.

Save the Children a creat o campanie şi o pagină web, în care sunt postate sute de desene şi care are ca obiectiv recolectarea de donaţii pentru copiii săraci. Această campanie are drept slogan întrebarea „Şi pe mine, cine mă salvează?" („Y a mí, ¿quién me rescata?"), întrebare care scoate în evidenţă contrastele acestei crize economice: statul şi autorităţile europene au salvat băncile spaniole, în timp ce zeci de mii de familii s-au cufundat într-o sărăcie din ce în ce mai acută.

Potrivit raportului Save the Children, Spania este o ţară a inegalităţilor: diferenţa dintre veniturile a 20% dintre cei mai bogaţi oameni şi a 20% dintre cei mai săraci era de 7,5 puncte în anul 2012, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă faţă de anul 2004, când aceasta era de 5,2 puncte. Intermón Oxfam, o altă organizaţie nonguvernamentală, a relevat luna aceasta altă dovadă a lipsei de egalitate şi paritate: primii cei mai bogaţi 20 de spanioli au aceleași venituri cumulate cu cele ale ultimilor 20% dintre spanioli. În condiţiile acestea, Spania este a opta ţară cu cea mai mare rată de sărăcie infantilă, fiind precedată de Bulgaria, România, Ungaria, Letonia, Grecia, Italia şi Irlanda.