Povestea studentei care plimbă o saltea prin campusul universitar

1460

Mai mulţi studenţi și activiști cară o saltea prin campusul Universităţii Columbia, din Statele Unite. Nu ajută pe nimeni să se mute, ci este modul prin care își arată solidaritatea faţă de colega lor Emma Sulkowicz, care a trecut prin cel mai mare coșmar al vieţii ei.

Sulkowicz a fost violată în anul al doilea de facultate de un coleg de an, chiar în patul ei din căminul studenţesc. L-a raportat pe individ abia după ce a aflat că acesta a agresat alte două femei. Însă în urma cercetărilor efectuate de personalul universităţii, tânărul a fost găsit nevinovat.

„În fiecare zi mi-e frică să ies din cameră. Chiar și faptul că văd persoane care seamănă cu agresorul meu mă sperie”, mărturisea tânăra într-un articol pentru TIME. Pe lângă teamă, studenta se confruntă și cu prejudecăţile celor din jur. „Am pierdut prieteni deoarece oamenii nu înţeleg ce înseamnă să fii violat.” De altfel, ea a trebuit să suporte și acuzaţii dureroase, potrivit cărora ar fi minţit în legătură cu violul.

Întreaga situaţie a determinat-o pe Sulkowicz să recurgă la un gest inedit. Tânăra își cară pretutindeni prin campus salteaua, inclusiv la orele de curs. „Plănuiesc să o car după mine până când nu voi mai merge la cursuri cu agresorul meu”, mărturisește Sulkowicz, într-un interviu pentru Today.

Acţiunea sa de protest este și proiectul pentru teza pe care o va susţine la finalul ultimului an de facultate și poartă numele de „Mattress Performance/Carry That Weight” („Spectacolul Saltelei/Cară Greutatea”).

„Cred că, pentru că am fost violată în propriul meu pat, acesta era un loc asociat cu multă suferinţă și durere. Ideea că propria suferinţă nu m-ar fi părăsit oriunde m-aş fi dus s-a reflectat în gestul de a-mi căra salteaua cu mine la lumină și în ochii publicului, deşi salteaua e ceva personal, privat. Acest lucru reflecta situaţia în care mă aflam și am simţit că era o metaforă bună”, explică tânăra.

Cei din jur nu au rămas indiferenţi faţă de protestul ei. Allie Richard, studentă la Colegiul Barnard, a fost impresionată de povestea lui Sulkowicz și a conceput proiectul Carrying The Weight Together (Ducând greutatea împreună). În cadrul acţiunii, membri ai comunităţii Universităţii Columbia o vor ajuta pe Sulkowicz să care salteaua, ceea ce „va reprezenta atât pentru ea, cât și pentru alţi supravieţuitori ai agresiunilor sexuale din comunitatea noastră un puternic simbol al sprijinului și solidarităţii noastre și va arăta administraţiei că rămânem uniţi în cererea unor politici mai bune, concepute pentru a pune punct violenţei sexuale și culturii violului în campus”, scrie Rickard pe site-ul dedicat proiectului.

Sulkowicz a fost uimită de solidaritatea cu care a fost primit gestul ei. „Până acum, studenţi pe care nu i-am mai întâlnit niciodată m-au ajutat să o car și am primit reacţii copleșitor de pozitive pe internet”, a declarat tânăra pentru NY Magazine.

 

 Foto: Columbia Daily Spectator / captură YouTube