Prima experienţă dă tonul întregii vieţi sexuale ulterioare

4708

Mulţi sunt de părere că prima experienţă sexuală este, prin definiţie, ceva ce trebuie mai degrabă suportat, decât savurat.

Un studiu recent vine să pună gaz pe foc, cu o ipoteză incendiară: calitatea primei experienţe dă tonul întregii vieţi sexuale ulterioare.

Cercetătorii de la Universitatea Tensesse și Universitatea Mississippi au intervievat peste 300 de tineri studenţi (206 femei și 113 bărbaţi), întrebându-i cum ar evalua experienţa pierderii virginităţii. Au fost mulţumiţi sau au regretat? Subiecţii au fost rugaţi să își aprecieze experienţa prin câteva cuvinte: „frică”, „negativitate”, „conexiune” și „strălucire”.

Studenţii au fost apoi invitaţi să își coteze satisfacţia cu privire la viaţa sexuală actuală, în termenii simţământului de control, al satisfacţiei și al stării de bine generalizate. În următoarele două săptămâni după interviu, subiecţii au fost rugaţi să ţină un „jurnal sexual” în care să dea note tuturor „interacţiunilor lor sexuale” (orice întâlnire „al cărei scop a fost incitarea sexuală”).

Ce au putut observa oamenii de știinţă a fost că subiecţii care relataseră despre prima experienţă sexuală în termeni pozitivi, erau mai satisfăcuţi fizic și emoţional în viaţa lor sexuală ulterioară. Cei care au avut un context pozitiv al iniţierii lor sexuale au obţinut un punctaj mai mare la capitolul satisfacţie sexuală și respect și au acuzat mai puţină „depresie sexuală”.

Sentimentul de a fi iubit și respectat de partener a fost asociat cu o mai mare satisfacţie pe parcursul experienţei sexuale ulterioare, inclusiv în ceea ce privește satisfacţia fizică, nu doar cea emoţională. În același timp, anxietatea și negativitatea resimţite la primul contact sexual au fost asociate cu o funcţionare sexuală relativ deficitară ulterior.

„Aceste rezultate sugerează că prima experienţă sexuală este mai mult decât o piatră de hotar în dezvoltare,” au relatat autorii, subliniind că aceasta pare să aibă „implicaţii pentru o viaţă sexuală satisfăcătoare în anii următori.”

Studiul „nu dovedeşte că o primă experienţă mai bună generează o experienţă sexuală generală mai bună”, a declarat Matthew Shaffer, unul dintre autori. Însă, a spus Shaffer, experienţa aceasta „poate genera un tipar pentru anii care vin”, presupunând astfel că modele de gândire şi de comportament pot apărea ca rezultat al acestei prime experienţe, şi să le direijeze pe cele ulterioare.

Studiul are însă o limită majoră: niciunul dintre participanţi nu a avut o viaţă sexuală îndelungată. Cea mai lungă perioadă trecută de la prima experienţă, înregistrată de unul dintre participanţi, a fost de şapte ani.

Colateral, psihologii de la Brigham Young University’s School of Family Life din Utah au ajus la concluzia că abstinenţa sexuală premaritală crește calitatea sexului după căsătorie. Persoanele care au așteptat până în noaptea nunţii pentru a-și începe viaţa sexuală s-au declarat cu 20% mai satisfăcute de relaţia lor, decât cuplurile care nu au practicat abstinenţa înainte de căsătorie.

Unii spun că atracţia sexuală şi iubirea sunt, în esenţă, acelaşi lucru. Alţii spun că sunt lucruri diferite, alţii spun că iubirea nici nu există. Cercetătorii ne dau un răspuns clar: atracţia sexuală şi dragostea romantică există, deopotrivă, iar creierul le percepe ca două lucruri diferite. Află cum face creierul diferenţa între dragoste şi atracţie sexuală.