Cum face creierul diferenţa dintre dragoste şi sex?

3642

Unii spun că atracţia sexuală şi iubirea sunt, în esenţă, acelaşi lucru. Alţii spun că sunt lucruri diferite, alţii spun că iubirea nici nu există. Cercetătorii ne dau un răspuns clar: atracţia sexuală şi dragostea romantică există, deopotrivă, iar creierul le percepe ca două lucruri diferite.

Studiul, publicat în revista Journal of Sexual Medicine, este de fapt o metaanaliză din 20 de alte studii în care participanţii au fost rugaţi să se uite la fotografii erotice, sau să se gândească la cea mai importantă persoană din viaţa lor, în timp ce medicii conduceau investigaţii imagistice.

Diferenţa dintre dragoste şi sex

Astfel, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Concordia (Canada), Universitatea din Geneva, Universitatea Virginia de Vest (SUA) şi Universitatea Syracuse (SUA) au reuşit să facă o hartă a zonelor din creier în care se formează aceste sentimente.

Şi în cazul atracţiei sexuale, cât şi în cazul sentimentelor de iubire, s-a activat aceeaşi regiune cerebrală – care poartă numele de striatum. Dar, activitatea cerebrală a fost înregistrată în zone diferite ale acestei regiuni.

Dorinţa sexuală activează zona din striatum care este stimulată de lucruri ce ne aduc plăcere, cum ar fi mâncarea şi sexul. În schimb, sentimentul de iubire se formează într-o regiune a striatumului care are rolul de a asocia o valoare acestor lucruri care ne aduc plăcere sau recompensă, relatează Huffington Post.

Dragostea, o dependenţă

Profesorul de psihologie Jim Pfaus, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea Concordia, a explicat că rezultatele mai arată că „dragostea este, de fapt, un obicei care se naşte din dorinţa sexuală, atunci când dorinţa este satisfăcută”. În acelaşi fel, zona din creier în care se formează sentimentul de iubire este asociată şi cu dependenţa de droguri. Aşa cum cineva devine dependent de droguri pe măsură ce le consumă, la fel şi dorinţa sexuală se transformă în dragoste când este satisfăcută în mod constant.

Explicaţia lui contrazice alte studii conform cărora chiar amânarea satisfacerii dorinţelor sexuale înainte de căsătorie produce fericire mai mare în cuplu. Din studiul publicat în numărul din decembrie 2011 al Journal of Family Psychology reiese că stabilitatea relaţiei în cuplurile care au practicat abstinenţa este cu 22% mai ridicată decât în cazul celorlalte cupluri. Aceleași cupluri spun că se bucură de o mai bună comunicare și o calitate mai mare a sexului, transpuse într-o diferenţă de 12% respectiv 15% în favoarea abstinenţilor. Studiul specialiștilor a vizat relaţiile a 2.035 de cupluri căsătorite.

Citeşte şi: Mitul că ceilalţi au vieţi sexuale mai fericite, spulberat de o colecţie de studii

În alt fel este dragostea o dependenţă, explică Helen E. Fisher, antropolog al Universităţii Rutgers, coordonatorul unui studiu care a fost publicat în Journal of Neurophysiology.

În urma unui experiment care a implicat 15 subiecţi care au fost părăsiţi de persoana iubită, ea a observat că atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cazul femeilor, vizionarea de imagini cu fostul partener activează zone ale creierului asociate cu dependenţa, controlul emoţiilor, sentimente şi ataşament, dar şi cu durerea fizică. „Este o dependenţă minunată atunci când lucrurile merg bine şi o dependenţă oribilă atunci când lucrurile merg prost”, a explicat Fisher.

Bărbaţi faimoşi despre dragoste

„O femeie cunoaşte figura bărbatului pe care îl iubeşte, aşa cum marinarul cunoaşte marea.”- Honore de Balzac.

„Să iubeşti nu înseamnă să vă priviţi unul pe altul, ci să priviţi amândoi în aceeaşi direcţie.”- Antoine de Saint-Exupery.

„Căci nu lipsa dragostei, ci ce a prieteniei duce la căsnicii nefericite.”- Friedrich Nietzsche.

„ Gesturile, în dragoste, sunt incomparabil mai atractive, eficiente şi valoroase decât cuvintele.”- Francois Rabelais.

Niciun articol afișat