Un ONG creștin deschide un adăpost pentru adolescenţii LGBTQ

190

O organizaţie caritabilă creștină din Statele Unite va deschide un adăpost de noapte pentru adolescenţii LGBTQ rămași fără casă.

Rescue Mission Alliance, o organizaţie umanitară creștină din New York, își pune cei 131 de ani de experienţă în serviciul public la lucru pentru a construi un centru de primire a adolescenţilor LGBTQ fără adăpost. Centrul va avea 10 paturi și va deservi orașul Syracuse, din New York, informează televiziunea americană NBC.

Iniţiativa îi aparţine chiar președintelui organizaţiei, Dan Sieburg, care, participând la o conferinţă despre problematica persoanelor fără adăpost, în 2014, a fost șocat să afle că un segment foarte mare dintre persoanele care nu au un cămin și locuiesc pe străzile americane se identifică drept LGBTQ. „Nu mai auzisem până atunci vorbindu-se concret despre acest segment demografic”, spunea Sieburg. Însă, „când am auzit despre ce statistici vorbim, mi-am dat seama că adăposturile noastre locale nu fac nimic pentru a combate în mod specific problema lipsei de adăpost a tinerilor LGBTQ.”

Imediat după conferinţă, Sieburg a luat legătura cu ACR Health, o altă organizaţie nonprofit care furnizează sprijin persoanelor cu boli cronice (inclusiv HIV/SIDA) și care operează Centrul Q, o comunitate de suport pentru tinerii LGBTQ și familiile lor. Cei de la ACR Health i-au confirmat că în orașul Syracuse, New York, disproporţia numărului de persoane LGBTQ între tinerii fără adăpost este circumscrisă tendinţei naţionale.

„Circa 40% dintre tinerii fugiţi de acasă și care nu au unde locui sunt LGBTQ, în condiţiile în care doar 7-9% din populaţia generală se identifică astfel”, a declarat Will Murtaugh, director executiv ACR Health, referindu-se la statisticile naţionale obţinute dintr-un studiu al Institutului Williams, din cadrul UCLA. „E o statistică incredibilă.”

Marissa Rice, director de servicii de tineret în cadrul ACR Health, explică proporţia foarte ridicată de tineri LGBTQ fără adăpost spunând că un rol major îl joacă respingerea din partea familiei. „Adolescenţii sunt daţi afară din casă după ce își mărturisesc orientarea”, explică Rice. „Pentru tinerii trans, proporţia este chiar mai mare decât pentru tinerii LGB.”

Adăposturile obișnuite nu sunt întotdeauna o opţiune sigură pentru tinerii LGBTQ, punctează și Tyler Gilyard. Chiar dacă angajaţii care se îngrijesc de adăpost sunt ospitalieri, ceilalţi rezidenţi pot ridica anumite riscuri. „Angajaţii nu sunt întotdeauna acolo, iar tinerii pot cădea pradă altor beneficiari, fiind expuși unui risc crescut de violenţă ca urmare a homofobiei sau transfobiei.”

„Dacă cineva fără adăpost vine la noi, știm că putem să îi oferim un pat sigur pentru noaptea aceea și să îl/o ţinem departe de patul altcuiva”, a declarat Will Murtaugh referindu-se la statisticile îngrijorătoare privind fenomenul „sexului de supravieţuire”, la care mulţi tineri fără adăpost apelează pentru a-și putea asigura traiul.

Iniţiatorii plănuiesc să deschidă centrul în 2019, obiectiv pentru care urmăresc să strângă circa 500.000 de dolari: „250.000 pentru achiziţia și renovarea unei case pe care încă o căutăm și alţi 250.000 pentru operarea ei în primul an”, a explicat Sieburg. Însă dincolo de nevoia financiară, directorul a constatat o nevoie la fel de stringentă de comunicare. „Nu pot să vă spun cât de mulţi oameni m-au întrebat dacă noi chiar avem nevoie de asta în comunitatea noastră. Da, chiar avem. Este o nevoie reală”, a conchis directorul Rescue Mission.

Activiștii sociali care lucrează pentru sprijinirea persoanelor fără adăpost au identificat și în România o proporţie ridicată de tineri alungaţi de acasă ca urmare a apartenenţei lor la minoritatea LGBT. În ţara noastră nu se cunosc încă statistici exacte privind acest segment al tinerilor fără adăpost.

Sâmbătă, aproximativ 2.000 de persoane au defilat pe Calea Victoriei, spre Piaţa Universităţii, în Marşul Diversităţii, pentru a milita pentru drepturile LGBT.