Cât de contagioase sunt emoţiile pe Facebook

583

Studiile anterioare au arătat că stările noastre emoţionale pot influenţa starea de spirit a celor din jur, cu care intrăm în contact. Însă emoţiile îi pot molipsi pe ceilalţi chiar și în lumea virtuală, prin intermediul reţelelor de socializare, arată un studiu publicat în jurnalul PLOS One.

Un grup de experţi de la Universităţile San Diego, California și Yale, alături de specialiști de la Facebook au analizat statusurile locuitorilor din 100 de orașe din SUA, timp de trei ani, din 2009 până în 2012. Informaţiile au fost colectate în mod anonim, printr-un program care analizează conţinutul mesajelor, denumit Linguistic Inquiry Word Count.

În prima fază, ei au urmărit efectele unei zile ploioase asupra emoţiilor transmise de useri prin intermediul statusurilor. Astfel, ei au observat că o vreme mohorâtă a contribuit la creșterea numărului de postări negative cu 1,16 procente. De asemenea, zilele ploioase au scăzut numărul de update-uri de statusuri pozitive cu 1,19%.

În următoarea etapă, experţii au analizat impactul acestor statusuri negative asupra prietenilor din reţeaua celor care le-au transmis. Ei s-au concentrat asupra acelor prieteni care locuiau în regiuni unde nu a plouat, pentru a exclude astfel posibilitatea influenţării emoţionale prin intermediul vremii.

Astfel, ei au observat că, într-adevăr, o postare negativă a unui utilizator a avut impact asupra reţelei de contacte, crescând numărul de update-uri negative publicate de prieteni cu aproape 1,3 procente. Totodată, ei au descoperit că postările pozitive au o influenţă mai mare decât cele negative, crescând numărul de update-uri pozitive printre prietenii din reţea cu 1,75%.

Mai mult, „este posibil ca această contagiune emoţională online să fie mai puternică decât ceea ce am putut măsura noi”, a declarat coordonatorul studiului, prof. James Fowler, care predă știinţe politice la Universitatea  San Diego din California.

Implicaţiile acestei descoperiri sunt extraordinare, dată fiind popularitatea de care se bucură reţelele sociale și de gradul înalt de propagare a mesajelor prin intermediul acestora. Emoţiile „ar putea fi transmise prin reţelele sociale pentru a genera o sincronie la scară largă ce naște grupuri de indivizi fericiţi sau nefericiţi. Am putea vedea salturi mai mari ale emoţiilor la nivel global, care ar putea genera o volatilitate crescută în orice domeniu, de la sisteme politice, până la pieţele financiare”, sunt de părere autorii studiului.

Mai mult, prof. Fowler vede potenţialul reţelelor de socializare în scopul creșterii bunăstării. „Dacă o schimbare emoţională a unei persone se răspândește și produce o schimbare pentru mai mulţi, atunci probabil am subestimat dramatic eficacitatea eforturilor de îmbunătăţire mentală și sănătate fizică. Noi ar trebui să facem tot ce putem pentru a măsura efectele reţelelor sociale și pentru a învăţa cum le putem amplifica astfel încât să creăm o epidemie de bunăstare”, este de părere expertul.

Foto: stockvault.net