Ţările cu cel mai bun sistem de sănătate din lume

4979

Franţa ocupă locul întâi la nivel global în ceea ce privește calitatea serviciilor de îngrijire a sănătăţii și a gradului de accesibilitate, potrivit raportului Global Retirement Index din 2014, publicat de International Living. Această concluzie este împărtășită și de experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.  

În ciuda faptului că Franţa este cunoscută pentru consumul mare de produse din tutun, alcool și „diete bogate în carne și smântână”, numărul centenarilor s-a dublat în ultima decadă, depășind 15.000 de persoane. De asemenea, speranţa de viaţă este estimată la 77 de ani pentru bărbaţi și 84 de ani pentru femei (spre deosebire de România unde este evaluată la 70 de ani pentru bărbaţi și 77 de ani pentru femei).

Asigurarea de sănătate, de care beneficiază persoanele care plătesc contribuţii către sistemul de Securitate Socială, acoperă circa 70% din cheltuielile pacientului, diferenţa fiind suportată de beneficiarul serviciului. În cazul afecţiunilor grave, asigurarea obligatorie poate acoperi până la 100% din cheltuieli. Franţa are însă și un sistem privat de asigurare prin care este acoperit „în general, tratamentul din spital, dar în unele planuri trebuie să îţi plătești tu costurile vizitei la doctor. Alte planuri presupun rambursarea a circa 75% din onorariul medicului”.

De asemenea, în Franţa pacienţii care suferă de o boală minoră nu trebuie să meargă neapărat la medic. Ei pot apela la personalul din farmacii, care este foarte bine instruit timp de mulţi ani.

Topul este completat, pe a doua poziţie, de Uruguay. Aici, lipsa banilor nu este o problemă care să îi împiedice pe locuitori să primească îngrijirea medicală de care au nevoie. „Pe lângă opţiunile private (de asigurare de sănătate), există un sistem gratuit de sănătate publică, care oferă o siguranţă socială în orașe și se asigură că și regiunile rurale ale ţării beneficiază de îngrijire medicală”, scriu autorii raportului.

Locul al treilea este ocupat de Malaezia, unde „expertiza medicală este similară sau mai bună decât în cele mai multe ţări vestice”. Preţurile serviciilor medicale de aici sunt printre cele mai accesibile din lume, iar calitatea îngrijirii este printre cele mai ridicate.

Pe locurile patru și cinci se află Costa Rica, respectiv Mexic, scrie Medical Daily.

Foto: stockvault.net