Facebook-ul, distrugătorul armoniei

889

Aproape un sfert dintre părinţii care utilizează reţelele de socializare recunosc că relaţiile cu propriii copii le-au fost afectate, după ce au fost văzuţi de aceștia în ipostaze compromiţătoare în pozele postate online.

Aceasta este una dintre explicaţiile pentru care relaţiile cu familia, prietenii și colegii sunt din ce în ce mai distante, ca efect al comunicării prin intermediul internetului, reiese dintr-o cercetare realizată de Kaspersky Lab.

Potrivit cercetătorilor, peste o cincime dintre părinţi susţin că relaţiile cu copiii lor au fost afectate negativ după ce aceștia i-au văzut în ipostaze compromiţătoare în social media. În schimb, doar 14% dintre părinţi spun că au fost deranjaţi de comportamentul online al copiilor lor.

Însă nu doar relaţia cu copiii este afectată. Aproape 16% dintre utilizatori au recunoscut că relaţia cu partenerul de viaţă a avut de suferit, pentru că au fost văzuţi într-o situaţie compromiţătoare în social media.

„Având în vedere tendinţa de a încărca fotografii cu ei înșiși sau cu alţii sub influenţa alcoolului sau sumar îmbrăcaţi, pentru a obţine un număr mai mare de aprecieri, este evident că reţelele de socializare pot afecta relaţiile din mediul offline ale utilizatorilor. Dar, dacă ne-am aștepta ca părinţii să nu aprobe comportamentul online al copiilor lor, în realitate este invers. Relaţiile cu familia, prietenii și colegii se schimbă pe măsură ce oamenii comunică faţă în faţă tot mai puţin, ca efect al reţelelor de socializare”, notează realizatorii studiului.

Statistica celor de la Kaspersky este destul de concludentă în privinţa modului în care se dezvoltă relaţiile interumane, obstrucţionate de prezenţa reţelelor de socializare, în condiţiile în care o treime dintre utilizatori au spus că acum comunică mai puţin cu părinţii lor (31%), cu copiii (33%), cu partenerii (23%) și cu prietenii (35%). Motivul acestei distanţări este simplă: persoanele în cauză pretind că se pot vedea și comunica prin intermediul social media.

Specialiștii lasă de înţeles că în această ecuaţie intervine și un factor de natură psihologică. Goana după aprecieri și popularitate îi determină pe utilizatori să dezvăluie tot mai multe informaţii private pe platformele de socializare, fapt care îi pune într-o stare de pericol. Deși mulţi conștientizează ameninţarea existentă, chiar și cei care decid să renunţe la conturile din reţelele de social media au dificultăţi în a-și duce planul până la capăt. Posibilul regret generat de faptul că își vor pierde toate amintirile digitale, inclusiv fotografiile și interacţiunile, constituie un impediment deloc de neglijat. „Utilizatorii se simt prinși în capcană, pentru că au atât de multe amintiri frumoase păstrate aici și nu vor să piardă accesul la ele”, spunea cu ocazia unui alt studiu Evgeny Chereshnev, Head of Social Media la Kaspersky Lab.

Chiar și în condiţiile acestea, specialiștii recomandă ca oamenii să fie mai precauţi și mai bine informaţi în legătură cu lucrurile pe care le dezvăluie în social media. „Acest lucru îi va ajuta să diminueze riscurile digitale și să evite afectarea relaţiilor din lumea reală”, se arată în cercetarea de specialitate.

Deteriorarea relaţiilor conexe mediului virtual poate fi generată și de o componentă cât se poate de umană. De exemplu, peste 40% dintre utilizatorii reţelelor de socializare spun că sunt invidioși când prietenii lor primesc mai multe aprecieri decât ei, dar și când văd postările despre vieţile aparent mai fericite ale prietenilor lor, conform unui studiu realizat de același Kaspersky Lab nu cu mult timp în urmă. În ciuda unei dorinţe firești de cultivare a unor sentimente pozitive în urma interacţiunilor pe reţelele de socializare, atunci când sunt văzute postările entuziaste ale prietenilor despre vacanţe, hobby-uri și petreceri, utilizatorii rămân deseori cu sentimentul amar că alţii se bucură de viaţă mai mult decât ei. Astfel, 59% dintre respondenţi s-au simţit nefericiţi când au avut posibilitatea să vadă fotografiile prietenilor de la o petrecere la care nu au fost invitaţi. Alţi 45% au mărturisit că pozele din vacanţa prietenilor au avut o influenţă negativă asupra lor.

Dincolo de acest aspect ușor nostim, poate interveni și o componentă cu accent mult mai grav. Persoanele care folosesc reţelele de socializare au şanse cu 32% mai mari de a se gândi să-şi părăsească partenerul de viaţă, arată un alt studiu. Investigând corelaţia dintre utilizarea reţelelor de socializare, problemele în căsnicie şi divorţ, cercetătorii de la Boston University au ajuns la concluzia că Facebook-ul, în mod special, este corelat cu existenţa problemelor în cuplu şi cu rata divorţurilor.