Şi ţigările electronice sunt dăunătoare

1310

Un nou studiu arată că, deşi ţigările electronice sunt promovate ca fiind o variantă mai sigură a ţigărilor normale, tot provoacă daune plămânilor.

Studiul prezentat duminică la un congres medical anual care are loc în Viena, aduce noi dovezi împotriva utilizării acestor tipuri de ţigări, într-o controversă de ani de zile despre siguranţa produselor cu alt mecanism de introducere a nicotinei în organism, decât ţigările normale. Ţigările electronice folosesc vapori în loc de fum, însă nicotina care intră în organism provine tot din tutun.

Cercetătorii de la Universitatea din Atena, Grecia, au căutat să vadă efectele pe termen scurt ale folosirii ţigărilor electronice pe 8 persoane care nu au fumat niciodată şi 24 de fumători, dintre care 11 cu plămâni sănătoşi şi 13 cu probleme pulmonare cronice sau astm.

Fiecare persoană a fumat din ţigara electronică timp de 10 minute, după care cercetătorii au măsurat capacitatea respiratorie cu ajutorul unui spirometru. Conform rezultatelor, pentru toate persoanele din studiu, ţigara electronică a cauzat o creştere imediată a rezistenţei tractului respirator la fluxul de aer în timpul inspirării şi expirării, situaţie ce a durat 10 minute. La nefumătorii sănătoşi, rezistenţa a crescut de la 182% la 206%, iar la fumătorii fără probleme pulmonare a crescut de la 176% la 220%.

Deşi autorii studiului susţin că încă nu au suficiente date şi nu se pot pronunţa asupra siguranţei oferite de aceste produse, „rezultatele arată că ele pot cauza daune imediat după consum," citează ScienceDaily.

Încă de acum trei ani, cei de la Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din Statele Unite, au tras un semnal de alarmă, spunând că ţigările electronice sunt la fel de rele ca şi cele normale, sau chiar mai dăunătoare, deoarece conţin multe substanţe cancerigene şi creează dependenţă de nicotină în formă lichidă.

Un reprezentant al mai multor producători a declarat atunci că studiul a fost mult prea restrâns pentru a conduce la concluzii valide.