Studiu: carnea tocată de pui și de vită, riscante pentru sănătate

307

O analiză a mai mult de 33.000 de boli contaminate prin alimentaţie arată că alimentele care au cauzat cele mai multe internări în spital sunt carnea tocată de pui și de vită.

Raportul realizat de către Centrul de Știinţă în Interes Public spune că șunca, cârnaţii și nuggetsii de pui prezintă cele mai puţine riscuri de a purta un agent patogen care ar putea contamina oamenii. Grupul a folosit informaţii despre 1.700 de epidemii din ultimii 12 ani din SUA, pentru a analiza salmonella, E.coli, listeria și alte bacterii care se întâlnesc într-un anumit tip de carne. Aceste trei bacterii au cauzat cele mai multe spitalizări.

Salmonella și E.coli, agenţi patogeni care contaminează carnea în timpul omorârii animalului și procesării cărnii, sunt responsabili pentru o treime din bolile înregistrate. Bacteriile din genul clostridium sunt agenţi patogeni mai puţin cunoscuţi, dar care pot cauza infecţii destul de severe și care sunt, de asemenea, responsabili pentru o altă treime din boli. De fapt, cele mai multe infecţii apărute după consumare cărnii tocate de pui au fost din cauza acestor două bacterii, salmonella și clostridium.

În ceea ce privește carnea tocată de vită, cele mai multe infecţii s-au datorat bacteriilor E.coli, care se găsesc în tractul intestinal al animalului și pot fi transferate în carne dacă aceasta nu este procesată cu grijă, scrie AP.