VIDEO: Cum arată creierul atunci când minţim

457

Pentru mult timp, cea mai bună metodă propusă de oamenii de știinţă pentru a vedea dacă cineva minte a fost testul poligraf. Acum, însă, există o nouă metodă, care chiar arată ce se întâmplă în creier atunci când minţim.

Testul cu poligraful se concentrează pe aspecte ca bătăile inimii, respiraţia și transpiraţia și ar avea o acurateţe de doar 60%. Cei de la compania No Lie MRI se mândresc cu o metodă care ar avea o acurateţe cuprinsă între 90 și 99%.

Folosind imageria prin rezonanţă magnetică funcţională, cercetătorii pot vedea activitatea cerebrală atunci când o persoană minte. Se pare că atunci când spunem o minciună creierul trebuie să depună un efort mai mare decât atunci când spunem adevărul. Scanările de acest tip arată efortul depus în plus. Zonele din creier unde a crescut cantitatea de sânge indică decepţie și sunt scoase în evidenţă prin culori.

Dar studiile realizare pe creier arată că acesta este ca o amprentă mai complexă, ce nu poate fi reprodusă. Activitatea care se înregistrează în creier se schimbă, depinzând de tipul de minciună. O minciună „nevinovată” poate arăta complet diferit faţă de o întreagă șarlatanie. De aceea, mulţi experţi în domeniu cred că aceste companii de tipul No Lie MRI ar înfrumuseţa adevărul despre ce pot să facă. Încă mai este nevoie de studii pentru a ajunge la o concluzie definitivă despre acest mecanism.