Studiu: jocurile video creează dependenţă

88

Cercetători psihologi de la Universitatea Ghent din Belgia au publicat săptămâna aceasta în revista de specialitate Translational Psychiatry un studiu care demonstrează că jocurile video creează în creier aceleași conexiuni ca substanţele ce dau dependenţă, scrie LATimes.

Medicul psiholog Simone Kuhn împreună cu alţi colegi și-au testat teoria pe 154 de adolescenţi de 14 ani, pe care i-au împărţit în două grupe: 24 de fete şi 52 de băieţi care se joacă pe calculator minimum nouă ore pe săptămână, respectiv 58 de fete şi 20 de băieţi care nu sunt atât de pasionaţi de jocurile video.

Folosind imagini obţinute prin rezonanţă magnetică, echipa a observat diferenţe la nivelul creierului, între cele două grupe. Jucătorii împătimiţi au mai multă activitate cerebrală în porţiunea din creier responsabilă cu emoţiile şi comportamentul, porţiune afectată în același mod şi de dependenţe.

Conform studiului, "gamerii" prezintă de asemenea o activitate mai intensă în creier când pierd decât când câştigă. Similar, în cazul împătimiţilor jocurilor de noroc, secreţia de dopamină din creier scade atunci când jucătorul pierde și crește atunci când câștigă.

(Foto: Dreamstime)