Studiu: Umbrela NU ne apără doar de ploaie

30

Umbrela te apără atât de ploaie, cât şi de razele ultraviolete (UV) ale soarelui, este rezultatul unui studiu efectuat de Universitatea Emory din Atlanta, citat de Reuters.

Conform studiului, umbrela poate diminua cu până la trei sferturi expunerea la raze UV, performanţa crescând în cazul umbrelelor negre care opresc până la 90% din raze, informează aceeaşi sursă.

Metoda este folosită de aproximativ 45% din femeile din China, iar în Turcia, aceste accesorii, împreună cu pălăriile, sunt cel mai des utilizate metode de apărare împotriva razelor puternice ale soarelui, se arată în studiul apărut în ediţia curentă a publicaţiei Jama Dermatology.

Dr. Brundha Balaraman, cercetător în dermatologie la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Washington din St. Louis, a declarat pentru Reuters că folosirea umbrelei, precum şi a pălăriilor şi a hainelor care protejează corpul de razele UV, sunt alternative bune în situaţiile în care nu poate fi aplicată o loţiune solară o dată la două ore. Mai mult, ea încurajează folosirea metodelor adiţionale cremelor cu factor de protecţie UV, arată Reuters. Cu toate acestea, procesul de convingere a oamenilor să folosească umbrelele pentru a se apăra de razele UV este dificil, mai adaugă dr.Balaraman pentru aceeaşi sursă.

În demersul lor, cercetătorii au folosit 22 de umbrele pentru ploaie şi una special fabricată pentru protejarea contra razelor solare. Cea din urmă a oprit până la 99% din razele UV, în timp ce restul au fost eficiente în proporţie de 77%.