Femeile transsexuale sunt de 50 de ori mai vulnerabile la HIV

41

Un studiu recent, realizat în 15 ţări, a scos la iveală faptul că femeile transsexuale sunt de 50 de ori mai predispuse la infectarea cu HIV în raport cu restul populaţiei, scrie Christian Post.

Studiul, condus de Universitatea Johns Hopkins, sugerează că femeile transsexuale „au o nevoie urgentă de prevenţie, tratament și servicii medicale" din cauza procentului ridicat de infectări cu HIV. Femeile transsexuale au fost definite în cadrul studiului ca persoane născute bărbaţi, dar care se identifică drept femei și chiar recurg la operaţii de schimbare de sex în acest sens.

De la debutul epidemiei de HIV în urmă cu patru decenii până în prezent, femeile transsexuale nu au fost niciodată clasificate ca o categorie diferită, informaţiile despre ele fiind colectate împreună cu cele despre bărbaţii homosexuali, afirmă studiul. În consecinţă, rareori, sau aproape niciodată nu sunt identificate drept o categorie de risc pentru monitorizarea persoanelor infestate cu HIV.

„Contactul sexual neovaginal [implicând vaginul construit chirurgical în cadrul operaţiilor de schimbare de sex, n.r.] nu a fost considerat un criteriu suficient în vederea înscrierii în cadrul studiilor de combatere antiretrovirală a HIV", spune raportul realizat în urma studiului. „În puţinele ţări unde au fost obţinute date epidemiologice despre femeile transsexuale, rezultatele au arătat o disproporţie privind riscul de infectare cu HIV", au adăugat Baral și echipa sa.

Baral a afirmat că speră ca rezultatele studiului său să reprezinte un catalizator în vederea realizării mai multor cercetări și a monitorizării mai atente a infestării cu HIV în rândul femeilor transsexuale, populaţie estimată în prezent ca reprezentând unul din 1.000 de bărbaţi născuţi în SUA.