„Supergirl” lansează primul supererou transgender din istoria televiziunii

233

Comunitatea internaţională LGBTQ marchează luna octombrie în calendar ca fiind data la care un serial TV le va prezenta fanilor primul personaj supererou transgender din istoria televiziunii.

Serialul american „Supergirl”, produs de televiziunea CW, va fi primul serial TV din istorie cu un supererou transgender, informează Christian Post. Personajul Nia Nal, cunoscut iubitorilor de benzi desenate și ca „Dreamer”, își va face apariţia în sezonul 4 al producţiei, care își va începe difuzarea în luna octombrie. Nia Nal va fi interpretată de Nicole Maines, care a intrat în atenţia publicului în urmă cu 4 ani prin activismul său transgender.

Personajul este „o tânără femeie transgender cu suflet mare și cu o dorinţă acerbă de a-i proteja pe ceilalţi”, arată un comunicat de presă emis de televiziunea CW. Momentan nu se știu alte informaţii despre rol, decât că personajul va face parte din echipa de reporteri CatCo din film.

„Am emoţii pentru că vreau ca lucrurile să iasă bine”, a declarat Nicole Maines într-un interviu pentru Variety, la scurt timp după ce a fost făcută publică vestea că a luat castingul. „Am mai avut reprezentări ale persoanelor transgender în televiziune, dar nu a fost o reprezentare corectă.”

Maines s-a născut băiat, însă a mărturisit că, încă de la vârsta de trei ani, nu s-a identificat cu sexul său biologic. În 2014 a ajuns pe prima pagină a ziarelor din America după ce a câștigat un proces împotriva școlii pe care o frecventa. Instituţia primise o plângere din partea bunicului unei colege, care a reclamat faptul că Maines folosește toaleta fetelor. În consecinţă, școala i-a interzis lui Maines să mai folosească toaleta pentru fete și i-a permis să foloseasă în schimb toaleta pentru personal.

Procesul a ajuns la Curtea Supremă din Maine, care a decis că școala a violat Declaraţia Drepturilor Omului, iar Maines a primit o despăgubire de 75.000 de dolari. Hotărârea judecătorilor a fost prima prin care o curte superioară a impus ca instituţiile publice să le permită persoanelor transgender să folosească toaleta aferentă sexului cu care se identifică.

Christian Post relatează că Autoritatea Comics Code interzisese apariţia personajelor LGBT în benzile desenate din America. Primul astfel de personaj a fost introdus în 2006, când Batwoman a fost reimaginată ca lesbiană. În anul 2013, DC Comics a declarat într-un interviu pentru Wired că intenţionează să extindă paleta de personaje LGBT astfel încât să cuprindă și supereroi. În același an, a fost introdus primul personaj transgender dintr-o bandă desenată mainstream, mai exact în nr. 19 din Batgirl.

Luna trecută, actriţa Scarlet Johanson a renunţat la un rol în filmul „Rug & Tug”, în urma unui scandal public în care industria media a fost condamnată că atribuie roluri transgender unor actori care nu sunt transgender, ci heterosexuali.