„Noblesse oblige”, o dovedeşte un experiment sociologic inedit

1245

În anul 1974, Phillip Kunz şi familia lui au primit un număr record de felicitări de Crăciun. În săptămânile de dinaintea Ajunului, găseau şi zeci de felicitări în cutia poştală.

„Dragă Phil, Joyce şi dragă familie, am primit felicitarea de la voi cu multă bucurie şi entuziasm… Crăciun fericit şi la mulţi ani! Cu drag, Lou, Bev şi copiii."

Felicitări de toate mărimile şi toate formele transmiteau un singur mesaj: „ne e drag de tine şi familia ta". Oamenii trimiteau şi veşti despre familiile lor – fotografii cu familia, cu noua casă în care s-au mutat, poze de la absolvirea copiilor. Lucruri de suflet, nimic neobişnuit. Cu excepţia unui singur lucru: Kunz nu îi cunoştea pe niciunul dintre aceşti oameni.

Phillip Kunz lucra, în acea vreme, ca sociolog la Universitatea Birgham Young. El s-a gândit să facă un experiment de Crăciun şi să vadă ce se va întâmpla. A luat 600 de nume, la întâmplare, din cartea de telefoane şi a trimis pe adresele lor felicitări scrise de mână, sau cartonaşe cu o poză cu familia lui.

Suprinzător, la doar cinci zile de la trimiterea primelor felicitări, Kunz a primit primele răspunsuri. Încet-încet, felicitările de răspuns au început să curgă, aşa încât sociologul primea şi câte 12-15 felicitări pe zi. În final, sociologul a primit peste 200 de răspunsuri. „Am fost surprins de cât de mulţi oameni au răspuns," declara Kunz, citat de NPR. „Şi m-a suprins şi numărul oameni care mi-au scris scrisori, unele dintre ele de trei-patru pagini."

Robert Cialdini, psiholog emerit la universitatea de stat din Arizona explică acest rezultat prin intermediul „legii reciprocităţii", care constă în faptul că un om care primeşte ceva, se simte constrâns să ofere, la rândul lui, ceva în schimb (uneori chiar în ciuda faptului că nu îi face plăcere).

Cialdini spune că această lege nescrisă este transculturală. „Nu există nicio cultură umană care să nu îşi instruiască membrii cu privire la această regulă", pe care Cialdini o formulează astfel: „să nu iei nimic fără să dai ceva în schimb."

Regula, care poate fi folosită şi spre rău (de exemplu de politicienii care manipulează masele oferindu-le mici daruri, înainte de alegeri) a făcut ca Phillip Kunz să continue să primească felicitări chiar şi la 15 ani după experimentul său.