A fost creat primul peşte-robot „capabil de mişcări 3-D”

111

O echipă de ingineri din Singapore au inventat peştele-robot care poate imita mişcările crapului, un vehicul autonom subacvativ (AUV), care ar putea fi folosit pentru diverse activităţi care ţin de arheologia sub apă, informează Science Daily.

Au fost create două astfel de modele, unul fiind mai mare, având un metru şi jumătate lungime şi cântărind 10 kilograme, iar celălalt, mai mic, de 60 de centimetri şi 1,5 kilograme. Prototipul mare se poate scufunda la o adâncime de 1,8 metri.

Spre deosebire de modelele anterioare de peşti-robot care pot realiza mişcări 2-D, acesta poate efectua mişcări 3-D, lucru care le permite să se poată scufunda şi să plutească, a declarat profesorul Xu Jianxin, de la Departamentul de Inginerie Electrică şi Calculatoare, din cadrul Universităţii Naţionale din Singapore. În plus, prototipul este mult mai mobil şi mai manevrabil decât modelele tradiţionale AUV, dar este şi mai greu de detectat în cazul în care este folosit în misiuni militare, notează profesorul.

Avantajul folosirii peştilor-robot este şi faptul că sunt mai silenţioşi şi consumă mai puţină energie, comparativ cu AUV-urile tradiţionale, adaugă Fan Lupeng, absolvent de Iniginerie Electrică. El explică alegerea modelului urmat, al crapilor, pentru că cei mai mulţi peşti înoată precum această specie. Pentru a putea imita modul de înot ale acestora, ei au realizat un model matematic, folosind înregistrări video ale mişcărilor acestor peşti.

Dificultatea acestui proces constă în multitudinea de mişcări folosite, care necesită folosirea multor servomotoare care să permită imitarea cât mai fidelă a modului de deplasare. La acestea se adaugă alte provocări precum impermeabilizarea corpului, motorul, cutia de control şi asigurarea flexibilităţii aripioarelor înotătoare şi a cozii. De asemenea, mecanismul creat pentru scufundare a fost realizat astfel încât să permită scufundarea bruscă, la adâncimea dorită, cu cât mai mare exactitate.

Roboţii-peşte vor putea fi folosiţi într-o mulţime de activităţi, de la misiuni de explorare a ungherelor epavelor, a oraşelor scufundate, unde AUV-urile tradiţionale ajung cu greu, şi până la misiuni militare.