A fost descoperită cea mai veche piramidă. Are 4.600 de ani

441

Arheologii au descoperit o piramidă în oraşul egiptean Edfu care a fost construită în urmă cu 4.600 de ani, cu câteva zeci de ani înainte de Marea piramidă din Giza, Egipt, cea mai veche dintre cele şapte minuni ale lumii.

Arheologii ştiau de mai mulţi ani de existenţa piramidei, dar nu aveau date despre aceasta, deoarece — până la începutul lucrărilor de excavaţie din 2010 —  era acoperită de nisip. Piramida este de tipul celor provinciale, construite în preajma unui oraş mai mare, şi — spre deosebire de marile piramide ale Egiptului — acestea nu au camere interioare şi nu sunt destinate înmormântării faraonilor.

În schimb, la baza piramidei au fost descoperite rămăşiţe umane aparţinând unor copii. Pe pereţii piramidei au fost descoperite hieroglife care descriu un papirus, un om aşezat pe un tron, un animal cu patru picioare, o frunză roşie şi o pasăre, dar scopul construirii lor este încă necunoscut. Arheologii cred că aceste piramide au fost monumente simbolice dedicate regelui care subliniau puterea acestuia şi în restul Egiptului.

Piramida descoperită în sudul Egiptului, una dintr-un complex de şapte, are o înălţime de numai cinci metri, dar măsurase 13 în urmă cu 4.600 de ani. Şase dintre cele şapte monumente au dimensiuni similare, cu o bază de lăţimea 18,4 metri şi lungimea de 18,6 metri. Se presupune că a fost construită fie în vremea faraonului Huni, care a domnit între 2.635 şi 2.610 î. Hr., fie în vremea lui Snefru, faraon care a domnit din 2.610 până în 2.590 î. Hr.

„Construcţia reflectă o anumită grijă şi o expertiză aparte în folosirea blocurilor de piatră în construcţii, iar asta se vede mai ales în aşezarea blocurilor importante", a declarat Gregory Marouard, liderul acestui proiect pentru Live Science.

Sursa foto: Live Science