Muzica îţi transfomă trupul, sufletul și mintea

1802

Odată ce ai apăsat butonul play al dispozitivului de redare a muzicii, corpul și întreaga ta fiinţă începe să se bucure de puterile miraculoase și vindecătoare ale sunetelor care ne provoacă plăcere.

Multiple studii s-au concentrat asupra impactului muzicii asupra omului, însă pe cât de multe lucruri au fost descoperite, pe atât de multe par să fi rămas un mister. Cert este că „muzica are abilitatea de a ne schimba starea de spirit, de a ne calma nervii și de a ne da energie", susţine Sheryl Ness, asistentă educatoare la Mayo Clinic.

Muzica – vitamină pentru corp

Cercetările în domeniu au arătat că muzica aduce beneficii majore pentru sănătatea întregului corp. Cântecele vesele „merg drept la inimă” și o protejează, au observat cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii din Maryland. Aceste melodii aduc beneficii sănătăţii cardiovasculare a pacientului, similare cu cele observate în cazul râsului. Experţii avertizează însă că melodiile care provoacă anxietate pot fi dăunătoare inimii.

Totodată, muzica clasică poate crește speranţa de viaţă a celor care suferă un transplant de inimă. Un grup de experţi japonezi au observat acest efect în urma unui experiment pe șoareci de laborator operaţi și expuși muzicii compuse de Mozart și Verdi. În schimb, în cazul animalelor care nu au ascultat deloc muzică, ori au fost expuși unor cântece moderne, au fost înregistrate probleme în urma transplantului de inimă la doar o săptămână de la intervenţie.

Ascultată în timpul operaţiilor, muzica poate reduce gradul de anxietate al pacientului, au observat experţii de la John Radcliffe Hospital Oxford. Acest efect poate ajuta în procesul de vindecare. În schimb, hormonii de stres eliberaţi în momentele de anxietate, pot crește riscul apariţiei răspunsurilor inflamatorii și încetinirea vindecării.

Muzica îţi transformă abilităţile cognitive

O serie de studii s-au concentrat asupra influenţei muzicii asupra creierului uman. Câteva dintre acestea au subliniat importanţa studierii unui instrument muzical încă din copilărie, în scopul îmbunătăţirii performanţelor cognitive.

Rezultatele au arătat că lecţiile muzicale își dovedesc utilitatea, prin dezvoltarea răspunsului la sunete (extrem de importantă odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce auzul devine mai slab). De asemenea, studierea unui instrument muzical poate crește gradul de inovaţie a individului, a vocabularului, a raţionamentului nonverbal, dar și capacităţile motrice sau cele ale discernământului auditiv.

Un alt studiu a arătat că memoria, atenţia, vigilenţa și acuitatea mintală pot fi îmbunătăţite ascultând operele lui Vivaldi.  În cadrul experimentului, cercetătorii de la Universitatea Northumbria au observat că „Primăvara" a fost concertul din „Anotimpurile" care a adus cele mai multe beneficii la nivel cognitiv voluntarilor. Acest lucru ar putea fi produs de senzaţia de bine evocată, specifică anotimpului căreia îi poartă numele, a explicat coordonatorul studiului, pshiologul Leight M. Riby.

Muzica îţi hrănește sufletul și te readuce la viaţă

Cântecele au un efect miraculos de calmare și de relaxare a ascultătorului, diminuându-i starea de stres și anxietate. În plus, melodiile care transmit un mesaj prosocial prin versuri pot schimba în mod pozitiv comportamentul social al individului, contribuind, totodată, la creșterea gradului său de empatie, susţin experţii de la Universitatea din Sussex. 

Ceea ce este cu adevărat fascinant este abilitatea muzicii de a reconecta la viaţă, în mod miraculos, pacienţii care suferă de demenţă într-un stadiu avansat. Doar unul dintre exemplele în care puterea sunetului melodiilor au schimbat imediat starea unui bolnav de Azheimer este cazul lui Henry. Chiar dacă terapia prin muzică nu vindecă boala, ea l-a transformat pe bătrân dintr-o persoană lipsită de vlagă, într-una energică, încărcată de vitalitate. „Într-un fel, Henry s-a refăcut. Și-a amintit cine este și și-a redobândit identitatea pentru puţin timp", susţine dr. neurolog Oliver Sacks. Organizaţia Music and Memory, care a avut iniţiativa introducerii dispozitivelor muzicale în centrele de îngrijire din SUA și Canada, au descoperit că muzica are un impact semnificativ asupra vieţii persoanelor cu probleme cognitive. Ei au observat o creștere a nivelului de fericire al pacienţilor, dar și o consolidare a conexiunilor cu familia, cu personalul medical sau cu alţi pacienţi.

Foto: stockvault.net