A fost implantat primul ochi bionic

275

Doi pacienţi din Marea Britanie care aveau forma moștenită de orbire numită retinită pigmentară (RP), şi-au redobândit vederea la doar câteva săptămâni după implantarea ochiului bionic dezvoltat de către Retina Implant AG. 

Doi pacienţi din Marea Britanie care sufereau de o formă moștenită de orbire, numită retinită pigmentară (RP), şi-au redobândit vederea la doar câteva săptămâni după implantarea ochiului bionic dezvoltat de către Retina Implant AG.

Operaţia a presupus montarea unui microcip (3 mm x 3 mm) sub retină, în partea din spate a ochiului şi s-a bazat pe puterea naturală de focalizare a ochiului, pentru a capta lumina. Acestă procedură imită metoda naturală prin care ochiul procesează lumina și trimite mesaje către creier. Se efectuează apoi functia normală a celulelor deteriorate, prin utilizarea a 1.500 de electrozi care convertesc lumina în impulsuri electrice care sunt transmise apoi la nervul optic şi creierului.

Pacienţii au putut detecta lumina imediat dupa ce microcipul a fost activat. După ani de orbire totală creierul se află în procesul de „reînvăţare", astfel că există speranţe ca vederea pacienţilor să continue să se îmbunătăţească.

RP reprezintă o afectiune degenerativă în care celulele sensibile la lumină de la nivelul retinei produc suma greşită de proteine, ceea ce duce la o pierdere progresivă a funcţiei, iar în final, la orbire totală.

Deși pacienţii recapătă o vedere aproximativă, doctorul Tim Jackson, unul dintre coordonatorii proiectului afrimă că „acest lucru ar putea reprezenta o mare diferenţă în viaţa și independenţa lor de zi cu zi”, potrivit Telegraph.

„Finalizarea primelor două implanturi din Marea Britanie este semnificativă şi aduce speranţă pentru oamenii care şi-au pierdut vedere ca un rezultat al RP" afrimă David Head, directorul centrului caritabil RP Fighting Blindnes.