Carnea artificială ar putea înlocui în curând carnea reală

104

Un profesor olandez crede că în 10-20 de ani oamenii ar putea consuma carne crescută în laborator, în loc să sacrifice animale pentru hrană. Cercetarea sa durează deja de șase ani și profesorul a crescut primii mușchi pe care intenţionează să-i ofere unui bucătar celebru pentru a fi gătiţi.

Pentru a obţine carne artificală, un laborator din Olanda crește fibre musculare din celule stem de bovine, până la trei centimetri lungime şi jumătate de centimetru grosime. La fel ca mușchii reali, aceste fibrele sunt exersate în timpul creşterii, prin îndoire şi întindere în vasele de cultură, și se hrănesc dintr-un lichid ce conţine proteine vegetale şi alţi nutrienţi, echivalent cu dieta unei bovine.

"Vreau să-i cer lui Heston Blumenthal (un bucătar vedetă, n.r.) să-l pregătească", a afirmat profesorul Mark Post, şeful de fiziologie la Universitatea din Maastricht și liderul proiectului de obţinere de carne artificială, prezent la reuniunea anuală a Asociaţiei Americane pentru Avansul Ştiinţei.

Motivul producerii acestor burgheri, conform lui Post, este ineficienţa nutriţională a cărnii de vacă și de porc, aproximativ 15% din aceasta având valoare nutriţională, ceea ce reprezintă un procentaj mult prea mic. Carnea de pui și chiar cea de pește are o valoare nutriţională mai mare.

"Dacă putem creşte această eficienţă nutriţională de la 15% la 50% prin creşterea cărnii în laborator, ar fi un imens progres", a spus profesorul Post. „Un alt avantaj al creșterii cărnii în laborator îl constituie controlul la fiecare pas", afirmă el.

Până în 2050, consumul de carne la nivel global este estimat să crească cu circa 50%, în timp ce creşterea animalelor generează deja 18% din emisiile de gaze de seră cauzate de om la nivel global, a afirmat, la reuniune, Patrick Brown, profesor de biochimie la Universitatea Stanford din California.

Într-o conversaţie purtată cu președintele societăţii olandeze a vegetarienilor, lui Post i s-a răspuns că jumătate din membrii societăţii vegetarienilor ar începe să consume acest tip de carne, dacă astfel s-ar diminua numărul animalelor sacrificate în scopul alimentaţiei.

„Am început acest proiect în urmă cu circa şase ani şi mă aştept să treacă alţi 10-20 de ani înainte să putem producem astfel de carne în cantitate mare", declară Post. Proiectul este finanţat cu 250.000 de euro de către o persoana fizică anonimă.

Surse: Mediafax