Cum cooperează bărbaţii și femeile în cuplu

2885

Cooperarea este esenţială pentru orice relaţie de succes, dar felul în care bărbaţii și femeile experimentează cooperarea diferă destul de mult, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Arizona.

Cercetătorii au fost interesaţi să afle cum anume își coordonează partenerii emoţiile atunci când sunt implicaţi într-o relaţie romantică. În timpul studiului, publicat în Journal of Social and Personal Relationships, au observat că în general bărbaţii tind să „copieze” sentimentele partenerelor. Atunci când femeia este mai bine dispusă, și bărbatul se simte mai bine, iar ajustarea sentimentelor bărbatului este valabilă și pentru situaţia contrară.

În schimb, cercetătorii au descoperit că majoritatea femeilor își ajustează sentimentele în contra-timp, atunci când cuplul se află în perioada de maximă cooperare. Dacă bărbatul este cel bine dispus, femeia tinde să își scadă nivelul de pozitivitate și vice versa.

Studiile anterioare despre cooperarea în cuplu arată că femeile tind să coopereze mai mult, în timp ce bărbaţii încearcă să evite conflictul. Astfel, bărbaţii ar încerca în mod inconștient să își sincronizeze emoţiile cu cele ale partenerei în timpul perioadei de cooperare, pentru a evita conflictul. Femeile ar putea să bănuiască că emoţiile partenerilor nu sunt tocmai autentice și atunci ar scădea ele nivelul de bună-dispoziţie pentru a-l atinge pe cel real al bărbaţilor, sugerează cercetătorii.