Descoperire: Gena care ne influenţează abilităţile de recunoaștere facială

84

Aceeași genă cu rol important în stabilirea legăturii dintre mamă și bebeluș, dar și în construirea conexiunii dintre partenerii care aparţin speciilor monogame, influenţează capacitatea noastră de a reţine chipurile celor cu care intrăm în contact, susţine un grup de cercetători într-un comunicat publicat de Universitatea Emroy.

La studiul efectuat de experţii de la Universităţile Emroy, Tampere și College London au participat 198 de familii care aveau un copil autist. Motivul alegerii subiecţilor a fost variabilitatea abilităţilor de recunoaștere facială întâlnită în aceste grupuri. Abilitatea de reţinere a chipurilor a fost testată atât în cazul copiilor autiști, cât și în rândul părinţilor și al rudelor care nu sufereau de această tulburare.

Rezultatele obţinute au arătat că abilitatea de recunoaștere a chipurilor a fost puternic influenţată chiar și de o singură modificare genetică a receptorului pentru oxitocină. Mai mult, concluziile studiului sugerează că oxitocina joacă un rol important în procesarea informaţiilor sociale, subliniază autorul studiului, dr Larry Young. Această funcţie este alterată însă în cazul indivizilor care suferă de autism.

Descoperirea ar putea deschide noi drumuri în scopul conceperii unor metode de îmbunătăţire a abilităţilor sociale cognitive cu care se confruntă pacienţii bolnavi de tulburări psihice.

Studiul va fi publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.