Durerea fizică dispare atunci când creierul se concentrează în altă parte

636

Implicarea într-o activitate care îţi determină creierul să se concentreze la alte lucruri, și nu la durere, ar putea fi o modalitate eficientă de a micșora senzaţia dureroasă simţită, sugerează cercetătorii canadieni, citaţi de National Public Radio.

Ideea i-a venit cercetătoarei Karen Davis, neurolog la Centrul pentru Studiu al Durerii din cadrul Universităţii Toronto, pe fondul unei dureri resimţite la nivelul gâtului. Tratamentul cu analgezice nu s-a dovedit a fi eficient, însă atunci când se concentra asupra muncii, senzaţia dureroasă nu o mai deranja. „Nu știu dacă durerea a dispărut, dar cu siguranţă nu o mai simţeam", a declarat Davis.

Alături de fostul ei student, Aaron Kucyi, cercetătoarea a creat un experiment prin care a testat fenomenul cu ajutorul unui grup de voluntari care a primit șocuri electrice, în scopul inducerii senzaţiei de durere. După administrarea fiecărui șoc, ei au fost întrebaţi la ce se gândesc și cum se simt. O parte dintre aceștia s-au concentrat la alte lucruri, și nu la durere, însă alţii au declarat că mintea lor nu se putea gândi decât la senzaţia dureroasă. În următoarea etapă, participanţii au fost rugaţi să rezolve câteva teste cognitive. În tot acest timp, ei au primit șocuri electrice ușoare. La sfârșitul experimentului, specialiștii au observat că cei care s-au descurcat cel mai bine la test au fost aceia care au reușit să își detașeze gândurile de la durere. În schimb, cei care nu au reușit acest lucru au obţinut rezultate slabe.

Într-o altă etapă, experţii au scanat creierele a 32 de participanţi, cu ajutorul tehnologiei de imagistică prin rezonanţă magnetică. Astfel ei au observat că respondenţii care au reușit să își detașeze gândurile de la durere prezentau mai multe legături nervoase în zona creierului responsabilă de producerea unor substanţe analgezice.

Rezultatele obţinute ar putea deschide noi drumuri în tratarea durerilor, departe de varianta nediferenţiată, aplicată tuturor pacienţilor. Ea este de părere că în timp ce indivizii care se pot detașa de durere ar putea urma terapii cognitiv comportamentale sau ar putea practica meditaţia, cei care nu își pot lua gândul de la senzaţia dureroasă ar putea avea nevoie de alte tratamente.