Fumatul te face să arăţi mai bătrân

271

Pielea fumătorilor îmbătrânește mult mai rapid, comparativ cu cea a nefumătorilor, lucru vizibil prin prezenţa pungilor sub ochi și a ridurilor formate în jurul gurii, susţin cercetătorii americani, citaţi de Reuters.

Oamenii de știinţă de la Case Western Reserve University și de la Spitalul Universitar din Cleaveland au utilizat pozele a 79 de perechi de gemeni identici, cu vârsta medie între 40 și 50 de ani. Circa trei sferturi dintre gemeni erau femei. Dintre acestea, 55 de perechi erau formate dintr-un frate fumător și unul nefumător, iar în cazul celorlalte 34, unul dintre fraţi a fumat, în medie, cu 13 ani mai mult decât celălalt. Trei voluntari au fost aleși apoi pentru a evalua aspectul persoanelor din fotografii, pe baza ridurilor și a caracteristicilor faciale legate de vârstă.

În 57% din cazuri, voluntarii care au evaluat fotografiile au considerat că geamănul fumător părea mai în vârstă decât celălalt frate care nu fuma. Niciunul dintre evaluatori nu știa care dintre cei doi fraţi este fumător. De asemenea, geamănul care a fumat mai mult timp decât fratele său a fost considerat ca fiind mai bătrân.

În urma evaluării, cercetătorii au observat că fumătorii au obţinut un punctaj mai mare în ceea ce privește severitatea ridurilor la nivelul pleoapelor superioare și a celor din regiunea maxilarelor, în raport cu nefumătorii. Cu toate acestea, nu au existat diferenţe între fumători și nefumători în evaluările ridurilor de pe frunte. În același timp, gemenii care au fumat o perioadă mai îndelungată decât fraţii lor aveau mai multe riduri la nivelul gurii, iar pungile de sub ochi erau mai pronunţate.

Cercetătorii au luat în considerare și alţi factori care pot conduce la îmbătrânirea prematură a pielii, precum consumul de alcool, nivelul de stres ori folosirea de loţiuni cu factor de protecţie UV. Aceste elemente au fost similare în cazul fumătorilor și nefumătorilor. Cu toate acestea, oamenii de știinţă nu au luat în considerare numărul de ţigări fumate pe zi și nu au evaluat diferenţele de distribuire a grăsimii la nivelul feţei (chiar dacă greutatea gemenilor era similară).

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Plastic and Reconstructive Surgery.