Explicaţiile fascinante ale câtorva reacţii umane banale

1828

Te-ai întrebat de ce câteodată te trec fiori care se pot observa sub forma „pielii de găină" sau de ce uneori râdem cu lacrimi? În spatele multor reacţii obișnuite ale corpului nostru se ascund câteva explicaţii foarte interesante.

Prevention explică motivele din spatele unor reacţii umane pe care fiecare dintre noi le-a experimentat măcar o dată în viaţă:

De ce râdem până ne dau lacrimile? Deși experţii nu au găsit un răspuns concret la această întrebare, dr. Robert R. Provine, psiholog la Universitatea din Maryland și autorul cărţii Râsetul: O investigaţie știinţifică (Laughter: A Scientific Investigation) subliniază faptul că atât râsul, cât și plânsul survin în momente încărcate emoţional, iar efectele lor sunt persistente. O largă varietate de emoţii pot declanșa apariţia lacrimilor, de la durere sau tristeţe, până la bucurie, notează dr. Lee Duffner, profesor de oftalmologie la Institutul Oftalmologic Bascom Palmer din cadrul Universităţii din Miami. Lacrimile contribuie la micșorarea nivelului de cortizol (hormonul stresului) și adrenalina, lucru care ne ajută să trecem mai ușor prin situaţiile de stres.

De ce lăcrimăm atunci când tăiem ceapă? De vină este un gaz numit sulfoxid propanethial eliberat prin tăierea celulelor cepei și eliberarea unor enzime care îl produc. Acest gaz reacţionează cu lacrimile, producând un acid sulfuric slab care provoacă acea senzaţie de usturime. Răspunsul creierului este de a produce mai multe lacrimi pentru a curăţa ochiul. Acest mecanism de eliberare a gazului prin tăiere este o modalitate de apărare a cepei faţă de dăunători, punctează dr. Irwin Goldman, profesor horticultor la Universitatea din Wisconsin-Madison. Pentru a micșora cantitatea enzimelor care eliberează gazul iritant, poţi pune ceapa înainte de tăiere în congelator.

De ce ni se face „pielea de găină”? Acest fenomen denumit știinţific „piloerecţie” apare adesea atunci când ne este frig ori când suntem copleșiţi de sentimente puternice precum frica. Această reacţie a corpului este produsă de contractarea acelor mușchi minusculi aflaţi la baza firelor de păr.

De ce simţim uneori senzaţia că ni se zbate ochiul? Reacţia mai este cunoscută și sub denumirea de miochimia pleoapei și apare mai frecvent la pleoapa inferioară. Această manifestare poate fi cauzată de un un nerv ce nu funcţionează corect, dar și de oboseală, stres, consumul excesiv de cafea și de alcool, alimentaţia nesănătoasă sau din cauza alergiilor.

De ce ne apar pistrui? Bebelușii se nasc fără pistrui. Expunerea la soare este cea care conduce la apariţia acestora, cel mai adesea în cazul persoanelor cu pielea foarte albă, cu părul roșcat sau cu ochii deschiși la culoare. Pistruiaţii au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. Dr. Robin Ashinoff, directorul departamentului de chirurgie dermatologică de la Centrul Medical Universitar Hackensack notează că pistruii pot fi un indiciu al deteriorării ADN-ului și al celulelor pielii.