Sunt studiile medicale falsificate de cercetători?

464

Sute de studii medicale, inclusiv farmaceutice, sunt retrase într-un singur an, din cauza greșelilor majore apărute în ele. Statisticile îngrijorătoare pun sub semnul întrebării responsabilitatea pe care și-o asumă cercetătorii, chiar și atunci când știu că greșelile lor pot afecta mii de oameni.

Ca oricare studiu, cele farmaceutice sunt supuse analizei unor specialişti din domeniu, care le evaluează în ceea ce priveşte corectitudinea informaţiilor, relevanţa şi originalitatea lor înainte de a fi publicate. Cu toate acestea, în ultimii ani, sute de studii farmaceutice au fost retrase, iar numărul acestora continuă să crească, notează BBC.

În prezent, British Medical Journal (BMJ) analizează două studii care evidenţiază rolul statinelor în reducerea colesterolului, dar care nu cuprind nicio menţiune cu privire la efectele secundare negative, care au loc în cazul a 18-20% dintre persoanele care le folosesc.

Studiile greșite despre statine nu sunt singulare, iar numărul lor este în creștere. În anul 2000, numărul articolelor retrase a fost de 30, iar în anul 2010, acesta a crescut la 400. În tot acest timp, numărul studiilor publicate a crescut în proporţie de 44%. Numărul retragerilor reprezintă totuși mai puţin de 2% dintre lucrările care se publică în fiecare an, adică un total de peste 30.000 de studii.

Această situaţie afectează în mod negativ ştiinţa şi comunitatea ştiinţifică. Pentru unii, retragerea unei lucrări este interpretată în mod negativ, iar pentru alţii nu este o greșeală iremediabilă. Având în vedere însă că se eliberează licenţe de comercializare pentru diferite medicamente pe baza acestor studii, e clar că efectul nu este unul de neglijat. Mai ales că o lucrare este retrasă atunci când se detectează greşeli majore în conţinutul ei.

Mai mult, în mod normal, oamenii de ştiinţă îşi bazează noile studii pe altele mai vechi, ceea ce înseamnă că atunci când în cel nou se depistează o greşeală, aceasta poate proveni din altul şi în felul acesta, sunt implicate mai multe lucrări.

Prinși cu nereguli

Cercetătoarea japoneză Haruko Obokata a publicat în luna ianuarie a anului 2014 un studiu despre celulele stem, cu care a devenit celebră. Lucrarea ei a trecut de echipa de experţi care a analizat-o, dar cu toate acestea s-a dovedit a fi un caz de înşelătorie şi a fost acuzată de conduită ilegală.

Atât Damian Pattison, director executiv la jurnalul medical PLOS One, cât şi Dr. Elizabeth Iorns, doctor în medicină de la Universitatea din Miami, explică faptul că echipa care analizează lucrările nu este scutită de greşeli. De multe ori, aceasta nu dispune de toate datele, motiv pentru care pot greşi în momentul în care îşi dau acceptul.

Cu doi ani în urmă, Ivan Oransky împreună cu Adam Marcus au fondat Retraction Watch, un blog care analizează cazurile de retrageri, greşeli şi corectări. Danielle Fanelii, specialist în studiul conduitei ilegale în domeniul ştiinţific, a publicat un studiu în anul 2009 în PLOS One, bazat pe mai multe sondaje, care a relevat faptul că aproximativ 2% dintre oamenii de ştiinţă au recunoscut că au falsificat, au inventat sau au modificat anumite date sau concluzii cel puţin o dată.

Mai mult decât atât, mai bine de 70% dintre oamenii de ştiinţă spun că au văzut comportamente greşite la colegii lor. În această situaţie, este numai normal ca lumea să se întrebe cât de sigure sunt studiile care se publică. Însă tot experţii spun că cele mai multe erori sunt greşeli omeneşti, care provin din neglijenţă și nu din rea-voinţă sau interese economice.