O adolescentă cere companiei Apple să schimbe definiţia cuvântului „gay” dintr-o aplicaţie

273

Becca Gorman, o adolescentă de 15 ani din Massachusetts spune că definiţia termenului „gay” pe care a găsit-o folosind aplicaţia Dicţionar, disponibilă pe laptopurile MacBook Pro ale Apple, a făcut-o pe tânără să se simtă „îngrozită, jignită și umilită de rezultate". Din acest motiv, ea i-a trimis o scrisoare CEO-ului companiei, pentru a-l ruga să șteargă sau să modifice definiţia supărătoare.

Adolescenta a găsit definiţia în timp ce lucra la un proiect pentru școală despre drepturile homosexualilor și a mărturisit în scrisoarea publicată de MetroWest Daily News că subiectul are pentru ea o importanţă majoră, fiindcă părinţii ei adoptivi sunt un cuplu de lesbiene. Așadar, în timpul documentării pentru școală, ea a folosit aplicaţia Dicţionar a computerului Apple unde a descoperit că o definiţie informală a termenului „gay" prezentată era: „prostesc, stupid".

Adolescenta deplânge faptul că introducerea acestei definiţii, chiar și cu menţiunea de „termen informal", poate contribui la „normalizarea" sensului defavorabil pe care oamenii îl atribuie termenului „gay". „Utilizarea cuvântului «gay» ca adjectiv cu sens negativ nu este în regulă și trebuie să înceteze, deoarece îi insultă sau îi face pe oamenii să se simtă inconfortabil zilnic." Totodată, ea susţine că pe lângă ștergerea sau modificarea definiţiei, Apple as trebui să ceară scuze comunităţii de homosexuali și lesbiene, care reprezintă „un număr mare de clienţii" ai companiei.

La o oră de la trimiterea scrisorii, un reprezentant Apple a sunat-o pe Becca, afirmând că au fost, la rândul lor, intrigaţi de această definiţie și că găsirea surselor dicţionarelor folosite este un proces dificil. Reprezentantul a asigurat-o însă că vor fi luate măsuri pentru a îndrepta situaţia. Cu toate acestea, în prezent nu au fost făcute modificări în ceea ce privește definiţia termenului – o simplă căutare a cuvântului în aplicaţia dedicată prezintă aceeași definiţie informală. „Cred că va trebui să facem ceva mai important în legătură cu acest lucru, înainte ca ei să acţioneze", a declarat Becca.