Cum va revoluţiona Google viaţa diabeticilor

64

Pentru pacienţii cu diabet, verificarea zilnică, uneori chiar și de mai multe ori pe zi, a glicemiei este vitală. În viitor însă, monitorizarea nivelului de zahăr din sânge ar putea fi simplificată semnificativ cu ajutorul lentilelor de contact „deștepte", dezvoltate de experţii de la laboratoarele Google[x].

Prototipul analizează nivelul glucozei din lacrimi. Acesta este alcătuit dintr-un cip wireless și un senzor de glucoză miniatural, precizează Brian Otis și Babak Parviz, cofondatorii proiectului. Componentele sunt inserate între două straturi ale lentilei de contact. Pentru că dispozitivul va putea determina la fiecare secundă nivelul glucozei, experţii iau în calcul integrarea unei funcţii de avertizare a purtătorului, folosind semnale luminoase LED, atunci când valoarea glicemiei depășește praguri periculoase. În prezent, prototipul se află încă în perioada de testare, însă discuţiile cu Federaţia pentru Alimente și Medicamente din SUA legate de acest dispozitiv au început.

„Această tehnologie este încă la început, dar am finalizat multiple studii clinice de cercetare, care ne ajută să rafinăm prototipul. Sperăm că acesta va putea conduce într-o zi la un nou mod de gestionare a bolii în cazul persoanelor cu diabet”, au scris experţii în anunţul oficial publicat de Google.

O idee asemănătoare au avut și experţii de la Universitatea din Akron care au dezvoltat anul trecut un dispozitiv sub forma unor lentile de contact, în scopul măsurării nivelului de glucoză din lacrimi. Atunci când apar probleme în ceea ce privește glicemia pacientului, lentilele de contact se colorează, însă acest lucru nu poate fi observat decât dacă purtătorul lor se privește în oglindă. De aceea, experţii plănuiau să dezvolte o aplicaţie pentru smartphones care să permită citirea nivelului glicemiei prin fotografierea lentilelor.

În ceea ce privește metoda măsurării nivelului de glucoză prin intermediul lacrimilor, eficienţa acesteia trebuie studiată în continuare. Așa cum punctează experţii de la Google, „lacrimile sunt dificil de colectat și studiat”. Însă experimente anterioare au sugerat că lacrimile ar putea fi folosite în scopul dezvoltării unor noi metode de testare a nivelului glicemic. De exemplu, în urma unui experiment efectuat pe iepuri, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au descoperit „o corelaţie puternică între nivelul de glucoză din lacrimi și cel din sânge, care sugerează că măsurarea glucozei din lacrimi este un potenţial substitut noninvaziv pentru măsurarea glucozei din sânge”. Ei punctează însă că metoda trebuie studiată în continuare.

Dezvoltarea unui dispozitiv ce poate măsura, în mod noninvaziv glicemia folosind lacrimile, ar putea revoluţiona viaţa pacienţilor care trăiesc în fiecare zi cu diabetul. Pentru că viaţa bolnavilor depinde de acest indice, ei ajung să își măsoare nivelul zahărului din sânge chiar și de mai multe ori pe zi. În prezent, o metodă foarte folosită în acest sens este reprezentată de glucometrele care presupun înţeparea degetului, care este neplăcută și uneori dureroasă. Nu mai puţin de 380 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală, însă numărul lor va depăși 590 de milioane până în 2035, avertizează Federaţia Internaţională pentru Diabet.