Lecţii de viaţă din înţelepciunea bătrânilor

1769

Karl Pillemer, de la Universitatea Cornell, a adunat lecţii de viaţă desprinse din experienţa a circa 1.500 de persoane de 70, până la peste 100 de ani. În urma demersului, el a observat că majoritatea bătrânilor au insistat asupra unui sfat care nu era legat nici de fericire, nici de copii și nici măcar de relaţii, scrie TIME.

În cartea sa, 30 de lecţii de viaţă: Sfaturi încercate și adevărate de la cei mai înţelepţi americani, Pillmer dezvăluie faptul că participanţii au pus foarte mult accent asupra unui aspect legat de carieră. „Să îţi irosești timpul într-un loc de muncă care nu îţi place este o greșeală tragică. Nu a existat nicio altă problemă asupra căreia experţii să fie mai de neclintit.”

Pe baza experienţei lor de viaţă, bătrânii intervievaţi de Pillmer au enunţat și alte sfaturi pentru viaţa profesională. De exemplu, cariera ar trebui aleasă „pentru recompensele intrinseci, nu pentru cele financiare”. De asemenea, îi încurajează pe cei mai tineri să nu renunţe ușor la demersul lor în căutarea unui serviciu ce le aduce fericirea, dar și să valorifice la maximum experienţele unui loc de muncă mai puţin plăcut, pentru că ar putea învăţa lecţii preţioase.

Totodată, vârstnicii au subliniat importanţa autonomiei la muncă, cea care le oferă „libertatea de a lua decizii și de a se mișca spre direcţia care te interesează, fără prea mult control de la superiori”. Nu în ultimul rând, s-au concentrat asupra dezvoltării inteligenţei emoţionale, utilă în carieră, indiferent de locul de muncă.

Pe lângă sfaturile legate de alegerea unui serviciu care te face fericit, bătrânii au avut lucruri înţelepte de spus și despre sănătate. „Tratează-ţi corpul ca și cum vei avea nevoie de el pentru 100 de ani”, citează Harvard Gazette. Aceasta a fost lecţia mult mai des întâlnită decât clasicele sfaturi ca „renunţă la fumat” sau „culcă-te devreme”.

De altfel, participanţii au împărtășit și cel mai mare regret pe care îl au în viaţă, care poate fi rezumat într-o singură propoziţie: „Aș vrea să nu fi petrecut atât de mult timp făcându-mi griji.” Pillmer explică faptul că acest regret, la fel ca și în cazul alegerii unei cariere, derivă din timpul scurt pe care viaţa ni-l pune la dispoziţie. „Argumentul lor este că toate grijile lipsite de raţiune și chinuitoare asupra lucrurilor pe care cineva nu le poate controla otrăvesc viaţa atât de eficient, încât devin o risipă a unui timp preţios.”

Citește și: Lecţii valoroase de viaţă de la un bunic pentru nepoţii săi

Niciun articol afișat