Google acuzat ca anticoncurenţial, periculos, manipulator

7

Mai multe acuzaţii sau observaţii au fost adresate recent gigantului căutărilor online, Google. Între ele se numără cele de practici anticoncurenţiale, manipulatoare sau de oferire de informaţii ce pot fi exploatate de teroriști.

Ani de zile, gigantul Internetului a respins acuzaţiile că serviciile sale Google Earth sau Google Street View ar încălca intimitatea personală. Cea mai recentă observaţie vine acum din partea Israelului, care atrage atenţia că tehnologia ar putea fi folosită de teroriști. O echipă a cabinetului israelian negociază cu Google modalitatea de a implementa serviciul în condiţii de securitate. La mijloc sunt nu doar temeri, ci și interese ale Israelului, cum ar fi creșterea vizibilităţii pentru locaţiile turistice. Street View este disponibil în 27 de ţări, dar a născut mari controverse în SUA și Germania.

Un producător francez specializat în motoare de căutare a dat în judecată Google pentru comportament anticoncurenţial. Plângerea înaintată Comisiei Europene a venit din partea 1plusV, care acuză că între 2006-2010, Google a împiedicat companiile care folosesc tehnologia de căutare verticală sau specializată. Disputa între cei doi producători nu este nouă. Anul trecut, același producător a dat în judecată Google pentru faptul că a delistat din rezultatele de căutare rezultatele venite de pe site-ul eJustice.fr, iar ulterior a delistat toate site-urile producătorului francez. Deși Google justifică schimbarea prin scăderea interesului utilizatorilor pentru respectivele site-uri, 1plusV a respins acuzaţiile. Compania franceză a arătat că unele dintre site-uri au fost relistate, deși nicio modificare nu a fost operată în conţinutul lor. Dacă acuzaţia se justifică, CE poate amenda Google cu până la 10% din veniturile anuale. În 2010, acestea au fost de 29 de miliarde de dolari.

Google este acuzat că a agitat spiritele în timpul revoluţiei din Egipt. Afirmaţia aparţine lui Igor Sechin, adjunctul premierului rus Vladimir Putin. „Uitaţi-vă ce au făcut în Egipt aceşti manageri cu funcţii înalte de la Google, ce manipulare a energiilor oamenilor a avut loc acolo", a declarat vicepremierul rus, într-un interviu pentru Wall Street Journal. Deși Internetul este liber în Rusia, declaraţia confirmă temerile unor analiști că s-ar putea reedita situaţia din alte ţări, precum China, care cer un control strict al Internetului.