Google are 35 de zile pentru a şterge datele colectate „din greşeală”

261

Google a primit un ultimatum de 35 de zile de la autorităţile britanice care cer ştergerea informaţiilor „colectate din greşeală" în timpul derulării proiectului Google Street View, informează BBC. În caz contrar, gigantul va suporta rigorile legii.

Ancheta în cazul activităţii de preluare de date de către Google a fost redeschisă anul trecut după ce au apărut mai multe dezvăluiri legate de colectarea datelor din reţelele WI-FI. În urma investigaţiilor au fost găsite discuri conţinând informaţii private, cu toate că Google a promis că va distruge datele colectate.

Deşi Biroul Comisarului pentru Informaţii (ICO) din Marea Britanie nu a impus o amendă în cazul Google, „nerespectarea termenului va fi considerată ca fiind o sfidare a curţii, care este o infracţiune", a declarat Stephen Eckersley, şeful oficiului de executare, citat de BBC.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Statele Unite, unde Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) a amendat compania cu 25.000 de dolari anul trecut.

Conform investigaţiilor FCC, datele au fost colectate din 30 de ţări, iar printre informaţiile preluate se numărau şi mesajele e-mail integrale, conţinutul mesajelor instant, liste medicale, informaţii legate de matrimonialele online sau vizitele către site-urile cu conţinut pornografic. 

Google a declarat că va colabora cu ICO pe tot parcursul investigaţiei şi că au iniţiat procedurile de ştergere a informaţiilor colectate.

În 2010, Google a adunat o serie de informaţii personale, inclusiv adrese de e-mail, printr-un program software realizat de unul din angajaţii săi şi care, aduna date de la reţelele nesecurizate WI-FI pe care maşina folosită pentru Google Street View le întâlnea în drumul ei. Deşi reprezentanţii Google susţin că inginerul care a proiectat software-ul care adună informaţii personale acţiona independent, iar colectarea de date nu era plănuită de companie, ulterior informaţiile apărute au arătat că cel puţin un senior manager al Google ştia de acest aspect.