Internetul IPv4 rămâne fără adrese. Intră IPv6!

134

După ce a fost previzionată constant în ultimele luni, epuizarea adreselor IPv4 va deveni un fapt săptămâna aceasta. Ultimele seturi de adrese IPv4 vor fi atribuite joi, după care se va trece la un alt protocol.

Dezvoltarea reţelei Internet în Asia și înmulţirea dispozitivelor conectate la internet au dus la epuizarea adreselor numerice în baza cărora funcţionează Internetul actual. Ultimele blocuri de aproximativ 16,8 milioane de adrese vor fi alocate joi, zi în care a fost anunţată și o conferinţă de presă organizată de IANA (Internet Assigned Numbers Authority), administratorul de top al sistemului de alocare.

Protocolul TCP/IP, cunoscut și ca IPv4 este în uz din 1980. Teoretic el a prevăzut disponibilitatea a 4.3 miliarde de adrese, cu mult peste previziunile considerate necesare la acel moment. Dacă IPv4 putea aloca 232 adrese, IPv6 poate aloca până la 2128 adrese. Noul protocol IPv6 este la rândul lui în uz de circa 10 ani. El este însă suportat de doar 2% dintre site-uri, între care sunt însă marii jucători ai pieţei, cum ar fi Google sau Facebook.

Migrarea de la IPv4 la IPv6 va implica tehnologii de transfer care ar putea îngreuna pentru o vreme accesul. Internetul nu va rămâne totuși în pană, iar utilizatorii nu vor observa nicio schimbare. „Va fi un „program normal" dacă fiecare își face bine treaba", susţine John Curran, CEO al American Registry for Internet Numbers, unul din cei cinci registrari mondiali.

În 2010 numărul utilizatorilor de internet pe computere sau telefonie mobilă a depășit 2 miliarde.