Legiuitorii americani apără confidenţialitatea datelor pe Internet

18

Luni, Comisia Federală de Comerţ a Statelor Unite ale Americii a luat apărarea consumatorilor online în problema confidenţialităţii şi a cerut Congresului să adopte o legislaţie mai amplă decât cea prezentă, informează Reuters.

Comisia doreşte o nouă legislaţie care să permită consumatorilor să vadă cum sunt colectate, folosite şi vândute datele personale pe internet, astfel încât utilizatorii să aibă posibilitatea legală de a cunoaşte şi, în ultima instanţă, de a refuza asemenea practici.

Raportul de 57 de pagini în care CFC cere acest lucru Congresului SUA vine ca răspuns la preocuparea crescândă a utilizatorilor de internet faţă de colectarea şi folosirea datelor personale de către companiile mari, precum Google, Facebook şi Twitter.

Cei care colectează aceste date, numiţi brokeri de date, alcătuiesc baze de date din surse publice şi private, inclusiv formulare de schimbare a domiciliului, activitatea cardurilor bancare sau adresa de acasă obţinută de la firmele de catering, a dezvăluit Ashkan Soltani, un cercetător ce studiază confidenţialitatea online, citat de Huffington Post. Apoi, aceşti brokeri vând bazele de date, care ajung de cele mai multe ori, la companiile care se ocupă de marketingul online.

Raportul conţine şi câteva sugestii de implementare a unor practici transparente. Printre acestea se numără şi sugestia ca browserele să aibă până la finalul anului un buton „Nu mă urmăriţi". Utilizatorii ar apăsa acest buton atunci când vor să fie siguri că datele lor nu vor fi colectate.

Avocaţii în confidenţialitatea online declară că implementarea acestor practici nu vor garanta confidenţialitatea totală şi utilizatorii nu trebuie să se gândească niciodată că sunt protejaţi 100%.

Colectarea de date permite agenţiilor de publicitate să realizeze reclame orientate pe diferite tipuri de public. Dacă va fi implementată o asemenea legislaţie, impactul asupra companiilor care vând şi cumpăra date online se va ridica la pierderi de miliarde de euro.