Nanotehnologia ar putea revoluţiona tratamentul pentru diabet

223

În căutarea unor noi metode pentru tratarea diabetului, o grupă de cercetători au optat pentru nanotehnologie. Conceptul „nano" a fost dezvoltat în cadrul Universităţii Swansea din South Wales.

În urmă cu câţiva ani s-a făcut cunoscută idea existenţei unei tablete destinată persoanelor cu diabet. Administrarea zilnică ar fi constituit rolul de asigurare cu insulină în intern pacientului bolnav, care i-ar fi schimbat astfel total viaţa, însă pentru acest lucru exista un impediment. Sucul gastric era cel care absoarbea insulina până ca aceasta să poate ajunge în sânge, astfel încât varianta ar fi fost în final ineficientă.

Cercetători de la Universitatea portugheză „Coimbra" au reușit să dezvolte o „nanomoleculă" îmbunătăţind astfel idea. Aceasta este destinată să reziste atacului acidului, ulterior putând fi absorbit de către tractul intestinal.

O altă speranţă pentru cercetători, în domeniul diabetului o reprezintă o sondă de măsurare minusculă, compusă din două ace microscopice. Și în acest caz se utilizează nanotehnologia. Fiecare capăt de ac în parte conţine un senzor de o dimensiune invizibilă pentru ochi, dar foarte puternic. Sonda ar putea colecta constant și fără nici o durere probe de sânge pentru a fi analizate. Glicemia ar putea fi astfel ţinută sub control pentru a evita, pe cât posibil, orice pericol.

Prin aceste două proiecte europene s-ar putea schimba viaţa multor pacienţi bolnavi de diabet, relatează cotidianul Euronews.de.